Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Operacije zakazuju za 2020. godinu

  I dok se u svetu privode kraju pripreme za doček 2013. godine, u mnogim zdravstvenim ustanovama u kojima postoje liste čekanja za pojedine dijagnostičke procedure već se uveliko popunjavaju podaci za 2014. i 2015. godinu, pa čak i za 2020. godinu!

  Na zvaničnim listama čekanja, koje objavljuje RFZO, na procedure u 46 zdravstvenih ustanova širom Srbije čeka više od 55.000 ljudi, uz napomenu da neki centri ne ažuriraju redovno ove spiskove, a neki ih uopšte ne dostavljaju iako im je to obaveza. Najviše pacijenata, oko 22.000, čeka na operaciju katarakte, a najduže, čak i do osam godina, čeka se na intervencije u oblasti ortopedije i kardiologije.

  Za dugačke liste čekanja u bolnicama uglavnom imaju identična „opravdanja“: ograničene kapacitete, po kadru i po opremi, ali i po broju operacionih sala, a deo krivice se pripisuje neujednačenoj nabavci neophodnog materijala.

  „Iako zvuči drastično podatak da u našoj zemlji na operaciju katarakte čeka više od 20.000 ljudi, svuda u svetu ljudi čekaju na ovu intervenciju, jer je to jedna od najučestalijih operacija koje se rade na ljudskom oku,“ kaže profesor dr Branislav Đurović, predsednik Udruženja za hirurgiju katarakte. „Kod nas se ti zastoji na listama možda nešto češće dešavaju zbog nestalnog snabdevanja očnih klinika neophodnim materijalom, ali pacijenti ne moraju da strahuju da će im se stanje zbog čekanja pogoršati, jer se liste formiraju prema prioritetima.“

  Na jedinstvenoj listi čekanja za kardiohirurške intrevencije upisana je 131 osoba, a na raznim spiskovima u kardiohirurgiji: za kateterizaciju, ugradnju stenta, bajpasa, veštačkog zaliska, defibrilatora, grafta, veštačkog vodiča srca i koronarografiju nalazi se više od 7.000 pacijenata.

  Najviše je kandidata za koronarografiju – 1.602 ljudi, koju samo u Kliničkom centru Srbije čeka 847 pacijenata. Nešto je kraći spisak kandidata za zamenu valvula, a od njih 1.457 čak 1.230 je na spisku Instituta „Dedinje“, gde ove zahvate zakazuju za maj 2016. godine. Na listama čekanja takođe može da se vidi i da svi kardiovaskularni centri nisu podjednako opterećeni, jer na kateterizaciju u Sremskoj Kamenici, recimo, trenutno čeka 365 ljudi, u Kliničkom centru Niš jedan, a u „Dedinju“, gde se ovaj zahvat već zakazuje za 15. maj 2020. godine – 1.027 pacijenata.

  Stanje nije bolje ni u ortopediji, gde operaciju kuka u 33 bolnice čeka oko 7.000 pacijenata, dok je neznatno manje u redu za koleno. Ako je verovati zakazanim terminima, većina bi, ipak, trebalo da uđe u operacionu salu sledeće i 2014. godine, ali će neki pacijenti morati da sačekaju i nešto duže.

  Recimo, u bolnici u Kruševcu ugradnja kuka i kolena, koju čeka oko 350 pacijenata, već se zakazuje za polovinu 2015. godine, a u Kliničkom centru Kragujevac, gde cementnu protezu za kuk čeka 391 pacijent zakazuje se za april 2017. godine, a na spisku za bescementnu, gde ima 827 upisanih zakazuje se već april 2021. godine!

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE