Paradajz štiti od depresije

Najnovije istraživanje tvrdi kako konzumiranje paradajza nekoliko puta nedeljno smanjuje šanse i za pedeset posto da obolite od depresije.

Istraživači su analizirali mentalnu zdravstvenu evidenciju i prehrambene navike 1000 muškaraca i žena u starosti od 70 ili više godina. Rezultati su pokazali da su oni koji jedu paradajz dva do šest puta nedeljno 46 odsto manje podložni depresiji od onih koji to povrće konzumiraju manje od jednom nedeljno.

Međutim, drugo voće i povrće ne daje takve benefite po psihičko zdravlje, pokazalo je istraživanje.

Konzumiranjem šargarepe i luka nećete postići nikakav ili će to imati zanemariv učinak na mentalno zdravlje. Međutim, to ne znači da ne bi trebalo da jedete ovo povrće, ono itekako ima pozitivan učinak na fizičko zdravlje.

Što se tiče paradajza, on je naročito bogat antioksidansima koji pomažu u čišćenju organizma i sprečavanju bolesti. Paradajz je naročito dobar izvor likopena, koji mu daje crvenu boju, a povezuje se sa smanjenjem rizika od srčanog udara i raka prostate.

Približno 20 posto ljudi pati od depresije u nekom trenutku života. Pogotovo su žene sklone depresiji, ili bar sklonije od muškaraca. Depresiji su naročito sklone starije osobe zbog čestih upala i drugih bolesti, pa i usamljenosti.

Ova studija je objavljena u „Žurnalu afektivnih poremećaja“.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE