Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počinje izgradnja Južnog toka

  Prvi radovi na gasovodu „Južni tok“ počeće danas na kompresorskoj stanici „Ruskaja“ u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije, a toj ceremoniji će, kako prenose moskovski mediji, prisustvovati i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

  Putin je 30. decembra 2011. dao nalog rukovodstvu „Gasproma“ da ubrza početak radova na projektu „Južni tok“ i da njegova izgradnja počne pre kraja ove godine.

  U Srbiji, prema najavama zvaničnika, izgradnja tog gasovoda treba da počne u decembru.

  Biće uloženo 15,82 milijarde dolara

  Generalni direktor kompanije „Gasprom Transgas Krasnodar“ Igor Tkačenko je izjavio da će kompresorska stanica „Ruskaja“ u neposrednoj blizini Crnog mora biti najveća na svetu i da će ukupan obim gasa koji će se transportovati dostići 63 milijarde kubnih metara godišnje, što je 10 odsto ukupne tražnje gasa u Evropi.

  U izgradnju „Južnog toka“, koji će transportovati ruski gas u Evropu po dnu Crnog mora, biće uloženo oko 15,82 milijarde dolara, prenela je agencija Itar-Tas.

  Podmorska deonica gasovoda vodiće od kompresorske stanice „Beregovaja“ na ruskoj obali Crnog mora do Burgasa na bugarskoj obali. Ukupna dužina podmorske deonice iznosiće oko 900 kilometara na maksimalnoj dubini većoj od dva kilometra.

  Da bi „Južni tok“ mogao da bude popunjen do punog kapaciteta od 63 milijarde kubnih metara, ruski sistem za transport gasa biće proširen izgradnjom dodatnih 2.446 kilometara cevovoda i 10 kompresorskih stanica, ukupnog kapaciteta od 1.437 megavata. Taj projekat, pod nazivom „Južni koridor“, biće realizovan u dve faze, do decembra 2019.

  „Južni tok“ je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015.

  Prihodi od 200 miliona evra, kamen temeljac 20. decembra

  Srbija će od svojih delova tranzitnih taksi gasovoda imati oko 200 miliona evra prihoda, izjavio je danas specijalni savetnik u Ministarstvu energetike Ljubomir Aksentijević, koji je najavio i da će simbolični radovi u Srbiji na tom projektu početi 20. decembra, postavljanjem kamena temeljca jedne kompresorske stanice u Banatskom donjem selu.

  „To je simbolični početak radova. U naredne tri godine će prve cevi biti gotove, a sledeće dve godine druga polovina“, objasnio je Aksentijević, navodeći da već 60 godina nije bilo takve investicije na ovim prostorima.

  Izgradnja gasovoda, kako je istakao, Srbiju čini tranzitnom zemljom prema Evropi, a to će doneti veoma značajne ekonomske efekte.

  Aksentijević je istakao i da izgradnja gasovoda kroz Srbiju državu i građane Srbije „neće koštati ni belog dinara“, a da će biti dobijeni direktni ekonomski efekti.

  On je dodao da će 2.000 ljudi biti angažovano na građevinskim radova, u kojima će učestvovati srpske firme, da će Srbija od njenih delova tranzitnih taksi imati prihode od oko 200 miliona evra, a da će biti i smanjena zavisnost od nedostatka gasa.

  Upitan da li će biti uticaja na cenu gasa, Aksentijević je objasnio da će doći do poboljšanje cena gasa u odnosu na snabdevanje „Srbijagasa“.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE