Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obeleženo 25 godina postojanja Urgentnog centra u Beogradu

    Urgentni centar proslavio je 25 godina rada, a ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović poručila je da će u narednom periodu sagledati na koji način se može pomoći toj zdravstvenoj ustanovi kojoj je potreban i dodatni prostor, oprema, ali i usavršavanje kadrova.

    Đukić Dejanović je na proslavi četvrt veka postojanja Urgentnog centra u hotelu „Hajat“, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekla da će već od sledeće sedmice sagledati šta može da se uradi za tu ustanovu kako bi pacijentima bilo bolje.

    „Jubileji su uvek prilika da se nešto obeća, a ja mogu da obećam da ću učiniti sve da Urgentni centar ne bude samo srce zdravstvenog sistema, već i duša, kojoj je potreban prostor, oprema i usavršavanje kadrova i kojoj su potrebni mladi ljudi“, rekla je Đukić Dejanović.

    Ministarka zdravlja je ukazala da je poslednjih 25 godina poverenje građana u tu instituciju raslo i da pacijenti Srbije kada imaju takve zdravstvene radnike, kakvi rade u Urgentnom centru, imaju mnogo razloga da razmišljaju da je dobra perspektiva razvoja zdravstvene delatnosti.

    Ukazujući da sve kolege iz Urgentnog centra nisu mogle da prisustvuju proslavi, jer su na zadatku, direktor te zdravstvene ustanove Zlatibor Lončar, koji je na tu funkciju postavljen nedavno, rekao je da je za 25 godina Beograd postao veći za 300.000 stanovnika, a da su kapaciteti te ustanove ostali isti.

    Lončar je naveo da se godišnje u toj ustanovi pregleda 200.000 ljudi, dok je pre 25 godina taj broj iznosio oko 116.000. Takođe, broj pacijenata koji su ležali u Urgentnom centru tada je bio 13.500, a sada 16.500.

    Iako je prošlo četvrt veka, u toj zdravstvenoj ustanovi ima isti broj postelja – 300, ukazao je Lončar. Direktor je precizirao da se u šest operacionih sala operiše 5.000 pacijenata, a izvrši 7.000 operacija.

    „I to sve radimo, a nemamo aparat za prepoznavanje sepse, spravu za zaustavljanje krvarenja iz dvanaestopalačnog creva, a stabilizator u operacionoj sali se svaki treći dan kvari“, istakao je Lončar i dodao da, budući da je proveo ceo radni vek u toj ustanovi, želi da ukaže koliko je složena situacija.

    On je, međutim, naglasio da će učiniti sve da ta ustanova obezbedi bolje uslove za hitnu medicinsku pomoć pacijentima, ali i da poziva vladu, ministarku zdravlja, predsednika Srbije, ali i sve koji mogu da pomognu da se opremi Urgentni centar adekvanim prostorom i opremom kako bi se „srce zdravstvenog sistema“ učinilo što efikasnijim. Prema njegovim rečima, lekari moraju da ima elementarne uslove za rad, kako bi moglo da imaju samopoštovanje, ali i poštovanje pacijenata.

    Lončar se zahvalio i ranijim direktorima te zdravstvene ustanove Živoradu Đorđeviću, Mihajlu Mitroviću, Brani Stefanoviću i Vladimiru Đukiću, za koga je rekao da je njegov učitelj hirurgije.

    Prvi direktor Urgentnog centra Živorad Đordjević podsetio je na trenutak kada je osnovan Urgentni centar, ukazujući da je ona u to vreme bila „avangardna ustanova“.

    Đorđević je naveo da je ta ustanova među prvima ukinula radno vreme, odnosno da je radila ceo dan, subotom, nedeljom i praznicima. „Neko je onda rekao da smo zaturili ključ ulaznih vrata i da ona nikada nisu bila zaključana“, rekao je on.

    Prvi direktor te ustanove naglasio je i da pacijent nije mogao da bude vraćen, a da ne bude pregledan.

    Đorđević se nada i da će sadašnje generacije Urgentnog centra doprineti da srpska medicina ide u korak sa svetskom.

    Proslavi su prisustvovale brojne zvanice među kojima su bili predstavnici Vlade, diplomatskog kora, poslanici Skupštine Srbije i zdravstveni radnici.

    Urgentni centar otvoren je 2. decembra 1987. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE