Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prodaja na malo u 17 zemalja zone evra smanjena je u oktobru više nego što se prognoziralo, u
  najvećoj meri zbog velikog pada u Nemačkoj, objavila je evropska statistička služba Eurostat.

  Analitičari kažu da je to poslednji u nizu nepovoljnih indikatora koji bi mogli da podstaknu Evropsku centralnu banku (ECB) da uskoro smanji cenu zaduživanja u zoni evra.

  U oktobru je prodaja na malo bila za 1,2 odsto manja nego u septembru. Takođe je pad prodaje bio dva puta veći od septembarskog i daleko iznad pada od 0,2 odsto, koji je prognoziran na tržištu.

  Podatak o padu prodaje na malo predstavlja novi dokaz sumornih očekivanja domaćinstava od ekonomije zone evra. Domaćinstva nerado troše, a u oktobru je posebno opala prodaja proizvoda koji nisu prehrambeni.

  Zona evra ponovo je u recesiji, a muči je i velika nezaposlenost – bez posla je rekordnih 11,7 odsto radno aktivnih ili 18,7 miliona ljudi.

  „Izgledi za potrošnju u zoni evra su loši na kratak rok zbog slabog poverenja potrošača, visoke i rastuće nezaposlenosti, malog rasta zarada i oštrije fiskalne politike u brojnim zemljama“, ocenio je vodeći ekonomista za Evropu IHS Global Insight Hauard Arčer..

  Prodaja na malo u oktobru je pala ne samo u zemljama u epicentru dužničke krize – Grčkoj, Kupru, Španiji, Portugaliji i Italiji, već i u Nemačkoj, najjačoj ekonomiji zone evra.

  Prema Eurostatu, prodaja na malo u Nemačkoj je u oktobru smanjena za 2,8 odsto u poređenju sa septembrom.

  Podaci o prodaji na malo objavljeni su dan pre sastanka ECB na kojem će centralna banka zone evra odlučiti da li da smanji ključnu kamatu sa rekordnog minimuma od 0,75 odsto.

  Većina ekonomista smatra da će ECB sačekati sa novim smanjenjem kamate.

  ECB će u četvrtak objaviti i nove kvartalne ekonomske prognoze. Očekuje se da taj izveštaj pokaže da će oporavak u zoni evra početi najranije u drugoj polovini sledeće godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE