Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bogate zemlje odgovorne za klimatske promene

    Bogate zemlje su odgovorne za klimatske promene i treba da bude vodeće u donošenju globalnog klimatskog sporazuma do 2015. godine, što je rok koji bi trebalo da se poštuje, izjavio je generlani sekretar UN Ban Ki Mun.

    Na međunarodnom skupu o klimatskim promenama u Dohi, Ban Ki Mun je rekao da je „jedino pošteno i razumno da razvijeni svet preuzme veći deo odgovornosti“ u borbi protiv postepenog globalnog zagrevanja planete.

    Kina i još neke zemlje u razvoju smatraju da bogate zemlje imaju istorijsku odgovornost za globalno zagrevanje, jer su njihove fabrike ispustile najviše ugljen-dioskida u atmosferu pre nego što su počele promene klime.

    „Fenomen klimatske promene je uzrokovan industrijalizacijom razvijenog sveta“, rekao je Ban Ki Mun.

    On je pozvao zemlje koje učestvuju na skupu u Dohi da se „snažno angažuju“ da postignu sporazum.

    Međunarodna konferencija o klimatskim promenama koja okuplja 190 zemalja počela je 26. novembra u Dohi, a treba da se završi u petak, 7. decembra.

    Na konferenciji se odlučuje o budućnosti protokola iz Kjota i treba da se postave osnove za globalni sporazum 2015. godine.

    Protokol iz Kjota obavezuje industrijalizovane zemlje da smanje svoje emisije gasa koji proizvodi efekat staklene baste, što ne prihvataju SAD, koje ga nisu ni ratifikovale.

    Međunarodna zajednica planira da do 2015. postigne sporazum koji će obuhvatiti sve zemlje, uključujući i dva najveća zagađivača, Kinu i SAD, s ciljem da on stupi na snagu 2020. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE