Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Abramovič postao većinski vlasnik najveće svetske kompanije za eksploataciju nikla i paladijuma

    Dvojica ruskih milijardera okončali su četvorogodišnji spor oko najveće svetske kompanije za eksploataciju nikla i paladijuma dajući najveći udeo u firmi vrednoj 30 milijardi dolara trećem: miljeniku Kremlja tajkunu Romanu Abramoviču.

    Norilsk Nickel, kompanija koja se bavi iskopavanjem mineralnih resursa na dalekom ruskom severu, bila je jedna od najvećih nagrada u postsovjetskom krojenju ruske industrije koje je stvorilo celu generaciju oligarha, podseća Reuters.

    Vladimir Putin, koji se vratio na funkciju predsednika u maju, kazao je da želi da okončanje spora između dvojice najbogatijih Rusa – Vladimira Potanina i Olega Deripaske – oko kontrole u upravnom odboru i isplate akcionarima firme.

    Dogovor ima sva obeležja Kremlja, a Abramovič, vlasnik londonskog „Čelsija“, sa dobrim vezama je očigledno angažovan na želju političkog vrha.

    Potanin i Deripaska su se složili da Abramovič kupi 7,3 odsto udela po tržišnoj ceni što vredi otprilike 2 milijarde dolara. Abramovič sada ima najveći uticaj na to kako će se upravljati kompanijom. Njegova investiciona firma „Millhouse“ će kontrolisati da li partneri ispunjavaju obaveze preuzete ugovorom.

    Potanin i Deripaska su u sporu oko akcija od kako je RUSAL ugovorom vrednim oko 14 milijardi dolara kupio jednu četvrtinu udela u Norilsku neposredno pre globalnog kraha 2008. Ova kupovina je trebalo da najavi udruživanje ruskih giganata kako bi bili konkurentni globalnim kompanijama za eksploataciju minerala poput BHP, međutim taj plan je suzbila finansijska kriza.

    RUSAL, koji posluje sa gubicima, sada je opterećen dugom od 10,7 milijardi dolara, što je više od tržišne kapitalizacije od 8,9 milijardi dolara i bori se sa padom cena aluminijuma. Deripaska nije želeo da se odvoji od svog udela u Norilsku, vrednog oko sedam milijardi dolara, što je priličan deo onoga koliko ukupno vrede akcije RUSALA.

    Abramovič, 68. na popisu najbogatijih ljudi na svetu, sa bogatstvom koje Forbes procenjuje na 12,1 milijardu dolara, smatran je oligarhom koji ima najbolje veze sa Kremljom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE