Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HPV u vezi sa kancerom grla

    Seksualno prenosiva virusna infekcija, koja se obično povezuje s rakom grlića materice, takođe povećava rizik od raka grla za pet puta, ukazuje jedna kineska studija.

    Stručnjaci kineske Akademije medicinskih nauka i Medicinaskog fakulteta Pekinškog univerziteta su do ovakvog zaključka došli proučivši rezultate 55 studija iz poslednje dve decenije, prenosi Rojters.

    Utvrdili su da je kod 28 odsto osoba s rakom grla, obuhvaćenih tim studijama, kancerozno tkivo davalo pozitivan rezultat pri testiranju na humani papiloma virus (HPV), prenosi Rojters.

    Naročito veliki rizik za rak grla nosi virus HPV-16, koji je samo jedan od više od 40 vrsta dotičnog virusa, od kojih većina ne povećava rizik obolevanja od raka.

    Komentarišući kineske nalaze, Vilijam Mendenhol, specijalista radiološke onkologije sa Univerziteta Floride, ističe da je ipak kod većine pacijenata rak grla posledica preterivanja sa duvanom i alkoholom, loše ishrane ili izložzenosti pojedinim hemikalijama.

    HPV virus, po Mendenholu, igra mnogo veću ulogu u nastanku raka zadnjeg dela jezika nego raka grla. Pri tom neko ko oboli od raka zadnjeg dela jezika u pedesetim godinama, je najčešće zaražen HPV virusom još u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama.

    Najmanje polovina seksualno aktivnih osoba se zarazi HPV virusom pre ili kasnije, ali ga imunološki sistem najčešće neutrališe.

    Mendenhol ipak podržava stav američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da protiv HPV virusa treba preventivno vakcinisati i dečake i mlade muškarce.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE