Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PKS: Zakon o prekršajima loš za preduzetnike

  Novi Zakon o prekršajima, ukoliko bude usvojen u sadašnjoj radnoj verziji, mogao bi da dovede do niza nedoumica, mogućnosti zloupotreba a nerealno visoke kazne u pojedinim slučajevima mogle bi da preduzetnicima otežaju pa čak i onemoguće poslovanje, ocenili su danas članovi Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije (PKS).

  Ukoliko se, primera radi, nekom preduzetniku koji nije platio kaznu za saobraćajni prekršaj onemogući da svoje transportno vozilo registruje dok ne izmiri tu obavezu, moze se dogoditi da on ne može da nastavi poslovanje jer drugog vozila nema, istakao je predsednik Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika Dušan Perić.

  „Kako sud misli da uopste naplati kaznu ako je privatnik primoran da zatvori radnju jer nema sa čim da radi“, zapitao se Perić rekavši da bi bilo mnogo bolje rešenje da je u novi zakon uneta odredba prema kojoj bi se onome ko ne plati kaznu za prekršaj sa računa firme skidao taj iznos.

  On takođe smatra da bi usvajanjem ovog zakonskog rešenja bila stvorena mogućnost zloupotreba, jer davanje prava policajcu da piše kaznu na ulici stvara upravo takvu mogućnost.

  Prema njegovim rečima iznosi kazni su previsoki i neprimereni trenutnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi cela zemlja, pa i firme koje u njoj posluju.

  Sudije misle drugačije -da je novo zakonsko rešenje dobro jer se tim zakonom pre svega uvodi red u ovu oblasti i neophodna sudska zaštita.

  Predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić je podsetio da su se ranije prekršajima bavile mnoge uprave, dok će se prema novom zakononu ovom oblasti baviti isključivo sudovi.

  Rok zastarelosti za ovu vrstu kazni do sada je bio dve godine a novim zakonom je dupliran, rekao je Pašalić dodajući da će takođe biti uvedena i jedinstvena evidencija kazni što će omogućiti efikasniju naplatu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE