Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljoprovrednici nezadovoljni subvencijama

  Zakon o subvencijama, ovakav, kakav je predložen, i trebalo bi da bude usvojen, kako ocenjuju poljoprivrednici u Srbiji, primarne poljoprivredne proizvođače neće „osposobiti“ za opstanak kada se otvore granice Srbije za poljoprivredne proizvode iz Evropske unije.

  Predlog zakona, kako objašava Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100 p plus, koji okuplja najznačajnije poljoprivredne proizvođače iz cele Srbije, ne nudi predvidivost.

  – Kako da se nosimo sa konkurencijom iz EU, kada oni za 10 godina unapred znaju kakvu pomoć od države mogu da očekuju, koje kulture će biti podsticane, i na koji način će podsticaji biti deljeni – ogorčen je Malešev. – Onoga čemu smo se nadali, te osobine predvidljivosti, jednostavno, nema. Njime, naime, nije konkretno određena visina subvencija, nije određena visina poljoprivrednog budžeta, a ni vrsta podsticaja koje možemo da očekujemo. Sve to, ostavljeno je ministru da odlučuje, od slučaja do slučaja.

  Samim tim, dodaje Malešev, donošenje zakona suštinski ne menja situaciju u poljoprivredi.

  – Da bi mogli da krenemo kako treba, moramo da dobijemo kvalitetne bilanse stanja, bilanse proivodnje i bilanse potreba – navodi Malešev. – Uz to, mora da se uradi rejonizacija u poljoprivredi, da bi se znalo, koja proizvodnja se podstiče u kom kraju Srbije. Jednostavno, ne treba da „izmišljamo toplu vodu“, već treba da primenimo ono što se primenjuje u EU. Mi, ozbiljni poljoprivrednici, ne bojimo se konkurencije, ali, tražmo od države da nam da istu „startnu poziciju“ kakvu imaju naši kolege u EU. Naša proizvodnja nije ni manja ni lošija od farmera iz EU, ali, jednostavno, iza njih država čvrsto stoji.

  Miroslav Kiš, lider Asocijacije poljoprivrednika, navodi kako je, posle javne rasprave, već usvojeno nekoliko predloga poljoprivrednika.

  – Imamo listu od 15 tačaka, u kojima smo naveli gde bi trebalo zakon da se koriguje – kaže Kiš. – Naravno, većina se odnosi na predvidivost, ali i na ograničenje visine subvencija, kako po broju hektara ili grla, tako i po samoj količini novca koji može da se isplati pojedinom korisniku subvencije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE