Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rakočević: Radiolozi obučeni, ali prezaposleni

  Neobučenost kadrova nije razlog zašto nije rađen nacionalni program prevencije raka dojke na memografima iz japanske donacije, već nedovoljna organizacija i manjak novca, smatra direktor Instituta za onkologiju Zoran Rakočević i dodaje da se početak skrininga može očekivati od marta iduće godine.

  Rakočević je kazao da dovoljan broj radiologa zna da čita nalaze sa ovih dijagnostičkih uređaja, ali je problem nastao zbog nedovoljno dobre organizacije i obezbeđivanja novca za ovaj posao.

  „Dovoljan broj lekara je prošao obuku i zna da radi, ali nemate pravo nekoga da terate da radi ako za to nije plaćen. Iako imaju po zakonu šestočasovno radno vreme, provode najmanje osam do devet sati na poslu“, kazao je Rakočević, koji se nalazi na čelu Stručne komisije za radiologiju.

  Rakočević navodi da se početak skrininga „u najboljem slučaju“ može očekivati od prvog marta, jer do tada se mora pripremiti organizacija, ali i promeniti odredba zakona u kojoj stoji da jonizujuća zračenja ne mogu da se koriste za preventivne preglede.

  On je kazao da se dnevno u Institutu za onkologiju i radiologiju uradi između 80 i 100 memografskih pregleda, a da je plata radiologa, sa minulim radom i nekoliko sati prekovremenog rada 70.000 dinara.

  „Ako nekoga zadužite da radi i skrining program, morate da predvidite dodatna sredstva, a u velikom broju ustanova gde je instalirana oprema, u ugovore nije ušao taj povećani obim posla“, rekao je dr Rakočević za „Politiku“.

  Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je pre nekoliko dana da postoji mogućnost da Srbija vrati Japanu tridesetak mamografa, koji su lane stigli kao donacija vlade te zemlje, jer se aparati ne koriste zbog nedostatka radiologa.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE