Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bez dogovora o poravnanju Smedereva i Comico Oil-a

  Kompanija Comico oil i grad Smederevo nisu postigli dogovor o poravnanju i uplati 652 miliona dinara za zakup 113 hektara za gradnju rafinerije.

  Javni pravobranilac Srbislav Bojković, koji zastupa Smederevo u Privrednom sudu u Požarevcu rekao je agenciji Beta da je Comico oil za poravnanje tražio garanciju grada da će dobiti još četiri hektara zemljišta, takozvanih Kanala, posle uplate zakupa.

  „U toku je parnični postupak i Kanali ne mogu da budu predmet spora u slučaju isplate zakupa za zemljište jer se pitanje Kanala odnosi na postupak regulisan Zakonom o planiranju i izgradnji. Sud nema ovlašćenja da Kanale uključi u raspravu o poravnanju“, rekao je Bojković.

  Bivši gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević je kao svedok tužene kompanije kazao da pitanje Kanala lako može da se reši.

  „To je samo stvar dobre volje i ako postoji želja da se zadrži investitor, onda je veoma lako doći do rešenja. Investitor nije ušao u posed Kanala i ne može da dobije lokacijsku dozvolu, a bez ta četiri hektara nemoguće je praviti rafineriju“, rekao je za agenciju Beta Predrag Umičević.

  U vreme kada je Umičević bio gradonačelnik počeli su pregovori o rafineriji i pri kraju njegovog mandata potpisan je ugovor o izdavanju u zakup 113 hektara na 99 godina za 652 miliona dinara.

  Šef advokatskog tima kompanije Comico oil Zoran Mirković rekao je za agenciju Beta da je u ime kompanije predložio poravnanje tako što bi Skupština grada Smedereva donela zaključak kojim bi bio garantovan zakup Kanala.

  „Takvim dokumentom bi se stvorili uslovi da se pred sudom zaključi poravnanje kojim bi Comico oil bio obavezan da namiri dospeli dug“, kazao je on. Mirković je rekao da bez zemljišta Kanala ne može da se dobije lokacijska dozvola i da se objediniti parcela, niti da se pristupi bilo kom poslu.

  Naredno ročište pred Privrednim sudom u Požarevcu zakazano je za 6. februar 2013.

  Kompanija Comico oil nije u roku uplatila 652 miliona dinara za zakup 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, zbog čega je javno pravobranilaštvo 10. jula podnelo tužbu Privrednom sudu Požarevac o raskidu ugovora.

  Comico oil je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći Gradu Smederevu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE