Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: Od čega žive naši predsednici stranaka

  Vojislav Koštunica kao lider DSS zarađuje „više od proseka“, Vuk Drašković dobija prvu penziju, a Dragan Marković Palma nema prijavljena primanja, piše „Danas“.

  Ovo su neki od podataka do sada nepoznatih javnosti koje su novinari „Danasa“ saznali istražujući od čega žive i gde su zaposleni lideri parlamentarnih političkih stranaka.

  Predsednik SPS Ivica Dačić kao premijer i ministar unutrašnjih poslova zarađuje oko 168.000 dinara mesečno, a ima i ušteđevinu u banci.

  Lider SNS Aleksandar Vučić takođe prima platu u Vladi Srbije, kao prvi potpredsednik i ministar odbrane, od 108.000 dinara i nema depozite i štednju u banci.

  Slično je s predsednikom URS Mlađanom Dinkićem, koji kao ministar finansija i privrede zarađuje 107.000 dinara, ali ima i ušteđevinu.

  Predsednik PUPS Jovan Krkobabić mesečno prihoduje više i od lidera SPS – prima penziju od 72.000 dinara, a kao potpredsednik Vlade i ministar rada još 101.000 dinara. Ima i ušteđevinu.

  Velimir Ilić, lider Nove Srbije, mesečno kao ministar zarađuje skromnih 110.000 dinara, ali je i vlasnik više od 20 nepokretnosti. Ušteđevinu u banci nema.

  Novi predsednik DS Dragan Đilas prima platu od 125.000 dinara kao gradonačelnik Beograda, ali kompletnu daje u humanitarne svrhe. Ipak, on je bogat čovek, ima 25 odsto akcija u kompaniji Multikom grup i 28 odsto u MDI International, preko kojih je vlasnik niza uspešnih firmi.

  Predsednik SVM Ištvan Pastor u radnom je odnosu kao predsednik Skupštine Vojvodine. „U Skupštini APV do ovog meseca sam imao oko 180.000 dinara, ali je sad to smanjeno za pedesetak hiljada, mada po novom obračunu još nije isplaćivana plata“, navodi Pastor. On kao član UO „Park Palić“ ima još 20.000 dinara.

  Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kao narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodina, nema nikakva primanja, navodi se u njegovoj imovinskoj karti pri Agenciji za borbu protiv korupcije. Stoga, nije poznato od čega Marković živi, a na pozive Danasa nije odgovarao.

  Nekadašnji premijer Vojislav Koštunica ima stalno zaposlenje u DSS, čiji je predsednik, saznaje Danas u toj stranci. Na pitanje kolika je Koštuničina plata „Danas“ nije dobio odgovor, ali mu je rečeno da je „iznad republičkog proseka, ali sigurno manja nego u drugim partijama“.

  Lider SPO i književnik Vuk Drašković živi od prodaje svojih knjiga, a u decembru bi trebalo da počne da prima i penziju. Kako je rečeno beogradskom listu u SPO, Drašković se penzionisao u Udruženju književnika Srbije.

  Nenad Čanak, predsednik LSV, otkako je krajem septembra podneo ostavku na mesto poslanika u Skupštini Srbije ima pravo da još četiri meseca prima poslaničku platu od 75.000 dinara. U LSV kažu za „Danas“ da će se Čanak po isteku tog roka zaposliti i da trenutno „postoji“ više opcija za posao. Prema podacima iz zvanične imovinske karte, Čanak prima i 36.000 dinara kao predsednik UO JP Vojvodinašume Petrovaradin.

  Jedini poslanik među liderima partija Čedomir Jovanović, predsednik LDP, prima platu u parlamentu od 115.000 dinara, a i suvlasnik je firme Agroposlovi, koja godinama uspešno posluje, prijavljuje poreze, izmiruje sve obaveze i ostvaruje prihode, kažu za „Danas“ u LDP.

  Jovanović nikada nije uzeo poslaničku dnevnicu niti putne troškove, a čak i svoja poslanička putovanja u inostranstvo, na primer kao član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, plaća iz svog džepa. Lider LDP sam plaća i kompletne troškove svog obezbeđenja kada boravi van Srbije.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE