Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EFSA: GM kukuruz ne izaziva rak?

  Agencija EU za bezbednost hrane (EFSA), odbacuje tvrdnje iz izveštaja francuskih naučnika o vezi između genetski modifikovanog (GM) kukuruza i raka, uz obrazloženje da taj izveštaj „ne zadovoljava prihvatljive naučne standarde“.

  Pošto metodologiju istraživanja francuskog naučnika Žila-Erika Seralinija i njegovog tima, po EFSI, karakterišu „ozbiljne pogreške“, nema razloga da ona (EFSA) ponovo razmatra neškodljivost genetski modifikovanog kukuruza „NK603“, koji proizvodi američki biotehnološki gigant „Monsanto“,stoji u saopštenju te agencije, a prenosi AFP.

  EFSA napominje da su do takvog zaključka nezavisno došli i stručnjaci šest zemalja članica EU.

  Seralini i njegov tim sa Kanskog univerziteta, su u septembru objavili da se kod laboratorijskih pacova hranjenih kukuruzom NK603, ili izloženih herbicidu „raundap“, koji se koristi uz taj kukuruz (a takođe ga proizvodi „Monsanto“), razvijaju tumori.

  Seralini i njegove kolege napominju da je njihovo istraživanje delovanja GM hrane na laboratorijske životinje, prvo koje ih je pratilo tokom celog životnog ciklusa, a ne samo tokom 90 dana, kao što je uobičajeno i kako su to činili i stručnjaci EFSA pre nego što su dotični GM kukuruz proglasili bezbednim za korišćenje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE