Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU: Postignut dogovor o budžetu za ovu i narednu godinu

  Kipar kao predsedavajuća zemlja Evropske unije i Evropski parlament postigli su sporazum o ovogodišnjem budžetu EU i o povećanju budžeta za 2012. godinu, saopštile su obe strane.

  „Postignut je sporazum o nacrtu koji obuhvata povećanje budžeta za 2012. i budžet za 2013, ali će biti podnet na usvajanje vladama i EP“, napisao je na Twitteru portparol kiparskog predsedništva.

  Portparol evropskog komesara za budžet Januša Levandovskog takođe je na Twitteru potvrdio da je postignut dogovor. Taj portaprol nije, međutim, mogao da u izjavi agenciji France Press precizira detalje sporazuma.

  Kiparsko predsedništvo predstaviće sutra zemljama članicama nacrt budžeta i on će moći da stupi na snagu u utorak kada zasedaju ministri finansija EU ukoliko ne bude primedbi.

  Kako saznaje AFP, sporazum obuhvata povećanje ovogodišnjeg budžeta za šest milijardi evra za finansiranje više projekata i nacrt budžet za 2013. godinu koji će biti pet milijardi evra manji nego što je to tražila Evropska komisija.

  Taj sporazum omogućiće finansiranje programa Erazmus za koji nedostaje 90 miliona evra i rešavanje pitanja otplate od 1,47 milijardi evra Španiji, 1,58 milijardi evra Poljskoj i 508 miliona evra Grčkoj.

  Sporazum o budžetu za 2013. godinu predviđa 133 milijardi evra, što je pet milijardi manje nego što je to tražila Evropska komisija.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE