Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ubrzana obuka radiologa za mamografe

    Republička stručna komisija za radiologiju formulisaće obuku a medicinski fakulteti u Srbiji pomoći će u ubrzanoj edukaciji preko potrebnih radiologa, dogovoreno je na današnjem sastanku ministarke zdravlje Slavice Đukić-Dejanović s predstavnicima nadležnih medicinskih službi.

    U saopštenju Ministarstva navodi se da su sastaku s ministarkom prisustvovali direktori kliničkih centara u Srbiji, dekani medicinskih fakulteta, predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i predsednici državnih stručnih komisija za onkologiju, radiologiju, prevenciju i kontrolu raka dojke.

    Cilj sastanka je bio da se sagleda situacija u vezi sa edukacijom specijalista radiologije kako bi se uveli programi skrininga raka dojke na nacionalnom nivou.

    Planirano je da skrining programi počnu najpre u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Valjevu.

    Đukić-Dejanovićeva sastala se danas i s predstavnicima Japanske agencije za međunarodnu saradnju, posredstvom koje je Vlada Japana finansirala projekat „Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji“.

    Ona je upoznala sagovornike sa edukacijom kadra koji će koristiti mamografe iz japanske donacije u skrining i dijagnostičke svrhe i sa naporima da se ta edukacija ubrza.

    Prema njenim rečima, aktivnosti na tom planu od avgusta 2011. do avgusta 2012. godine nisu bile dovoljne da počne realizacija skrining programa.

    Odredbama Ugovora predviđena je isporuka 32 mamografska aparata, 23 CR sistema (sistem za digitalizaciju slike) i prateće opreme za mamografiju (negatoskopi, oprema za kontrolu kvaliteta, komore za razvijanje filmova).

    Ministarstvo zdravlja finansiralo je sa 4,2 miliona dinara instalaciju opreme za mamografiju od maja do avgusta 2011. godine.

    Posle sprovedene instalacije opreme, Vlada Japana je preostali deo sredstava predviđenih Ugovorom iskoristila za finansiranje konsultantskih usluga japanskih eksperata u oblasti skrininga raka dojke dok je Ministarstvo zdravlja izdvojilo 3,6 miliona dinara za edukaciju radiologa i radioloških tehničara za mamografiju.

    Institut za onkologiju i radiologiju Srbije u saradnji sa sa KC Niš, KC Vojvodine i ZC Kraljevo sproveo je obuku 55 specijalista radiologije u periodu od 2011-2012. godine, što je deo plana da edukaciju prođe 100 radiologa. Do sada je na doniranoj opremi pregledano 73.967 žena.

    Od 39 zdravstvenih ustanova u kojima je instalirana oprema iz donacije, sedam nije počelo da koristi mamografe. To su ZC Knjaževac, ZC Aleksinac, DZ Trstenik, DZ Grocka, DZ Zemun, DZ Novi Beograd i DZ Rakovica.

    Ugovor između Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Vlade Japana o finansiranju projekta „Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji“ potpisan je 30. juna 2010. godine. Vrednost donirane opreme iznosi 2,4 miliona evra a celokupnog ugovora 5,8 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE