Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VB: Kraj tabloida kakve smo do sada poznavali?

  Danas će posle meseci iščekivanja britanska komisija pod nazivom „Istraga Leveson“ (Leveson Inquiry) verovatno objaviti svoje preporuke za novi Zakon o štampi u ovoj zemlji.

  Ovo državno telo nazvano je po skandalu oko prisluškivanja telefona u kome je učestvovao The News of the World Ruperta Mardoka koji se desio prošle godine. Taj skandal doveo je kasnije u vezu britansku štampu, policiju i Vladu, a priča je došla i do premijera Dejvida Kamerona.

  Prema glasinama među britanskim novinarima, dokument koji je izradila komisija, je prosleđen britanskom premijeru, a priča se da će taj izveštaj sadržati oko 2,000 strana.

  Ako se premijer složi sa preporukama, a sve su indicije da hoće, doći će do potresa u štampanim medijima u Velikoj Britaniji. Prema navodima BBC-ija, očekuje se neka vrsta zakonske regulative za štampu od strane nezavisnog tela i mnogo preporuka o tome kako bi država i štampa trebali da rade zajedno.

  Prema pisanju Business Insidera ako su tačni svi ovi navodi to bi trebao da bude kraj „tabloidnih, paparaci, skandala gladnih“ britanskih medija kakve smo do sada znali.

  Ali ne strahuju samo tabloidi. Daily Mail je objavio tekst o sličnom sistemu u francuskoj štampi koji je list odbacio sa prezirom, dok je nedeljnik Spectator napisao da će bez uvijanja odbiti svako centralizovano zakonom regulisano rešenje države po ovom pitanju.

  Džon Gaper iz Financial Timesa napisao je da je ovo strašan momenat za britansko zakonodavstvo, jer „će se Britanija vratiti na 1694. godinu, kada je država licencirala novine, a to stanovište je davno napušteno.“
   
  M.M.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE