Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vuksanović: Privatne klinike neozbiljne

  Hitna javna nabavka za uključivanje privatnih klinika u proces vantelesne oplodnje o trošku države raspisana je u ponedeljak i taj postupak ne bi trebalo da traje duže od dve nedelje, najavio je za „Politiku“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). To znači da je upućen poziv svim dosadašnjim učesnicima na tenderima za vantelesnu oplodnju da se jave kako bi u što kraćem zakonskom roku ovaj problem bio rešen.

  On je objasnio da će svim parovima koji ne čekaju svojim krivicom na započinjanje procesa vantelesne oplodnje biti produžena važnost dokumenata, za šta je i Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost. To znači da neki dokumenti neće zastarevati za šest meseci, odnosno da će verovatno važiti onoliko dugo koliko parovi čekaju da budu uključeni u postupak. U slučaju da neka analiza treba da se ponovi, to će biti urađeno u ustanovi gde par čeka na vantelesnu oplodnju.

  – Dva tendera su propala jer ponuđači nisu dostavili zakonom propisanu dokumentaciju. Privatne klinike nisu podnele administrativna dokumenta koja pokazuju da su platili porez ili potpisane menice. Oni moraju da shvate da ozbiljno treba da završe započet posao. Svaka firma koja učestvuje na bilo kom tenderu zna da su to neke osnovne stvari koje neko preduzeće mora da ima. Te papire tražimo zato što to zakon zahteva. Sve klinike kojima je ovo nejasno mogu da nam se obrate sa zahtevom za pomoć kako bi se rešile nesuglasice i kako bi podneli pravilnu dokumentaciju. Dosad nam niko nije tražio pomoć oko toga – rekao je dr Vuksanović.

  U javnosti se spekulisalo da RFZO nema dovoljno novca za plaćanje postupka vantelesne oplodnje privatnicima i da je to glavni razlog propadanja dosadašnjih tendera, što dr Vuksanović negira, objašnjavajući da je za ovu namenu obezbeđeno oko 111 miliona dinara, koji se nalaze na računu, što je dovoljno za intervenciju kod 450 parova.

  – Taj novac ne može da se iskoristi ni za šta drugo, pa mesecima stoji zarobljen na računu i čeka. Ukoliko ne uspe postupak javne nabavke, bićemo prinuđeni da raspišemo međunarodni tender, što znači da će moći da se jave i strane klinike. Ali to nije naša želja. Mi želimo da domaće klinike dobiju posao, a ne da se osiguranici maltretiraju odlaskom u inostranstvo i da se novac odliva u druge zemlje. Ako bude došlo do raspisivanja međunarodnog tendera, najpre treba, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, menjati pravilnik kojim bi to bilo omogućeno. Napominjem da mi želimo da se to radi u Srbiji i da to obavljaju naši stručnjaci koji imaju izvanredne rezultate u oblasti postupka vantelesne oplodnje – istakao je direktor RFZO.

  Postoji najava da će u državnim ustanovama doći do povećanja kapaciteta za obavljanje ovog postupka, odnosno da će, kada se za to osposobe, intervenciju početi da rade bolnice u Zemunu i Valjevu. Dr Vuksanović ističe da će i pored povećanja kapaciteta u državnim ustanovama biti potrebno angažovanje privatnih klinika, kako bi kod svih parova kojima je ovo jedini način da dobiju potomstvo bila urađena intervencija o trošku države.

  RFZO od 2006. godine finansira program vantelesne oplodnje, a do sada je bilo oko 7.000 pokušaja dobijanja bebe na ovaj način. Metoda se o trošku RFZO sada obavlja u četiri državne klinike, a polovinom ove godine, zbog prebukiranosti kapaciteta i stvaranja dugih lista čekanja, fond se obratio Ministarstvu zdravlja za dobijanje saglasnosti za sprovođenje javne nabavke za ovu uslugu i u privatnim klinikama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE