Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uskoro javna banka matičnih ćelija

  O javnoj porodičnoj banci matičnih ćelija u Srbiji se dugo govori. Sada je tender raspisan i samo se čeka odluka ko će nadgledati proces njenog formiranja.

  U dvorištu beogradskog „Instituta za majku i dete“, najverovatnije do kraja godine, biće postavljen kamen temeljac prve javne porodične banke matičnih ćelija u zemlji. U zgradi površine 600 metara kvadratnih moći će da se čuva oko 10.000 uzoraka.

  „Trinaest izvođača se javilo na konkurs i uskoro bi trebalo da bude doneta odluka ko je najpovoljniji i ko ispunjava sve uslove da bi dobio ovaj posao i to se zove prva faza izgradnje javne porodične banke pupčanika“, kaže Dragana Vujić iz „Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta“.

  U Ministarstvu zdravlja očekuju da će objekat biti izgrađen do marta, a ako sve bude po planu Srbija će do kraja 2013. dobiti javnu banku matičnih ćelija. Pre toga, moraju da se završe još dve faze.

  „Druga faza u opremanju banke jeste klasiranje prostora što podrazumeva to fino filtriranje vazduha koji je neophodan za čuvanje i distribuciju matičnih ćelija. I treća faza koju očekujemo krajem sledeće godine jeste opremanje i edukacija zaposlenih“, objašnjava Danica Mihailović iz Ministarstva zdravlja.

  Za razliku od privatnih banaka, gde ostavljanje matičnih ćelija košta oko 1.800 evra, u javnoj banci to će biti besplatno.

  Dragana Vujić kaže da je mnogo više šanse za bolesnike da se nađe odgovarajući uzorak matičnih ćelija i samim tim mnogo više šansi za definitivno izlečenje, kada su u pitanju ozbiljne bolesti.

  Matične ćelije zapravo su zalog za budućnost, jer se koriste u lečenju oko 75 oboljenja, poput dijabetesa, imunoloških i hematoloških oboljenja.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE