Na japanskim mamografima nema ko da radi - moguće vraćanje donacije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na japanskim mamografima nema ko da radi – moguće vraćanje donacije

  Ministarska zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da postoji opasnost da Srbija vrati Japanu tridesetak mamografa, koji su lane stigli kao donacija vlade te zemlje, jer se aparati ne koriste, i najavila hitno rešavanje tog potencijalnog problema.

  “Nemamo rentgenologa koji bi radili na mamografima koji su iz Japana stigli kao donacija i postoji mogućnost da iz vratimo, jer se ne koriste”, rekla je Đukić Dejanović na skupštinskom Odboru za zdravlje i porodicu, na kojem su posle skoro petočasovne rasprave usvojene u načelu izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju.

  Iz Japana je stiglo 30 analognih i dva digitalna mamografa.

  U saopštenju iz tadašnjeg Ministarstva zdravlja navedeno je da će Vlada Japana odobrila donaciju u cilju unapređenja zdravstvenog sistema Srbije i implementacije Nacionalnog programa “Srbija protiv raka”. To je učinjeno kroz projekat “Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji”.

  Projektom je, pored aparata, obuhvaćena kompletna prateća oprema, a bila je planirana i edukacija srpskih stručnjaka u Japanu.

  Dom zdravlja u Novom Sadu prvi je, od 39 centara za rano otkrivanje karcinoma dojke, dobio analogni mamograf, komoru za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem. Ukupna donacija za Dom zdravlja Novi Sad bila je vredna oko 70.000 evra.

  Ukupna vrednost projekta je 632 miliona japanskih jena (oko 5,8 miliona evra).

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE