Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Problemi u lečenju Kronove bolesti

    U Udruženju pacijenata sa Kronovom bolešću tvrde da postoji problem u lečenju obolelih od ove retke bolesti jer se novi pacijenti ne uključuju na savremenu, biološku terapiju, dok u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da zastoja nema.

    „Oko 40 pacijenata obolelih od Kronove bolesti kojima je stručna komisija odobrila upotrebu terapije u ovoj godini ne dolazi na red za početak lečenja, a obolelima nisu saopšteni razlozi ovog zastoja koji neposredno utiče na pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja“, rekao Tanjugu predsednik Udruženja pacijenata sa Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom Ljiljan Ðaković.

    On je naglasio da trenutno biološku terapiju prima oko 70 pacijenata, ali da se ne uključuju novi.

    Ðaković dodaje da je veliki problem i to što stručna komisija za odobravanje terapije skida sa liste za terapiju pacijente posle godinu dana lečenja, kada uđu u mirnu fazu.

    „Ovo je hronična, doživotna bolest i čim pacijent prestane da prima biološku terapiju dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja“, istakao je Ðaković.

    U RFZO tvrde da zastoja u uvođenju novih pacijenata na biološku terapiju nema i da je za tu savremenu terapiju u ovoj godini izdvojeno 75 miliona dinara.

    Portparolka RFZO Sanja Mirosavljević istakla je da je u ovoj godini na novi lek „humiru“ uvedeno 15 novih pacijenata, a da lečenje jednog pacijenta godišnje košta 1,3 miliona dinara.

    „Pacijenti se uvode na terapiju kada stručna komisija sastavljena od eminentnih lekara to odobri i oni upućuju pacijente u ustanove gde će primati terapiju“, naglasila je Mirosavljevićeva.

    Kronova bolest je nespecifično zapaljensko oboljenje digestivnog trakta. Ne može se izlečiti, ali zahvaljujući savremenoj terapiji može se držati pod kontrolom i sprečiti pogoršanje stanja pacijenata.

    Prema procenama, u Srbiji ima između 3.000 i 5.000 pacijenata sa tom dijagnozom, ali iz godine u godinu raste broj obolelih, uglavnom između 15. i 35. godine života.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE