Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar Knežević obišao radove na rekonstrukciji nasipa na Tisi

  U Srbiji se trenutno radi na 44 lokaliteta u oblasti vodoprivrede, rekao je ministar Goran Knežević obilazeći radove na rekonstukciji nasipa na Tisi kod Zrenjanina. Nasipi se grade povoljnim, beskamatnim kreditom Svetske banke sa deset godina počeka. Radovi se izvode u dužini od 19 kilometara, a biće završeni tokom 2013. godine.

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa republičkom Direkciojom za vode ugovorilo je radove na 44 lokacije u Srbiji od posebnog značaja za vodoprivredu. Radove je obišao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević sa v.d. direktorom republičke Direkcije za vode Miodragom Pješčićem.

  U poslednje dve decenije po tehničkim karakteristikama radovi na rekonstrukciji nasipa na Tisi su najobimniji.

  Božidar Beloš, nadzorni organ u Vodama Vojvodine objašnjava da je za ovakve radove neophodno obezbediti dovoljno građevinskog materijala.

  „Pesak kao najznačajniji materijal za gradnju nasipa se vadi iz Tise, a onda se brodovima doprema dovde. Ukupno ćemo ugraditi 1.350.000 kubnih metara peska“, kaže Beloš.

  Svi radovi se finansiraju iz kredita Svetske banke u ukupnom iznosu od 75 miliona dolara. Kredit je bez kamate uz grejs period od deset godina. Jedan od takvih objekata je i nasip na levoj obali reke Tise kod Zrenjanina.

  Ministar Knežević je najavio nova ulaganja u ovu oblast.

  „Pregovarali smo sa Svetskom bankom o novom kreditu od 80 miliona evra, koji bi se koristio za nastavak radova u ovoj oblasti, što bi značilo utemeljenje sistema“, kaže ministar Knežević.

  Vrednost radova na levoj obali Tise je oko šest miliona evra, a posao bi trebalo da bude okončan u 2013. godini. Ovaj nasip će braniti 260.000 hektara prostora, oko dvadeset naseljenih mesta sa blizu 190.000 stanovnika.

  Ministar Knežević je izrazio zadovoljstvo što se ovaj problem rešava i podsetio da je na ovoj lokaciji bio kada su se javljali problemi 2005. i 2006. godine. Tada je nasip značajno oštećen u poplavnom talasu kada je Tisa dostigla 818 santimetara.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE