Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najavljeno poskupljenje lekova za 6,42 odsto

  Lekovi koje kupuju sami pacijenti polovinom naredne sedmice poskupeće u proseku za 6,42 odsto, izjavio je Tanjugu predsednik Grupacije domaćih proizvođača lekova u Privrednoj komori Srbije dr Dragomir Marisavljević.

  On je objasnio da će nove cene dobiti 4.500 lekova, ali samo oni koji su u komercijalnoj prodaji, dok se cene za lekove koji su na pozitivnoj listi i koje plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje još neće menjati, jer RFZO treba nove cene da ugradi u svoje cenovnike.

  – To znači da će poskupljenje važiti samo za lekove koje kupuju sami pacijenti, dok participacija za lekove koji idu na recept neće biti povećana – naglasio je Marisavljević.

  Poskupljenje je posledica nedavno usvojene Uredbe o kriterijumima za formiranje cena lekova, prema kojoj se cene obračunavaju po kursu od 113,47 dinara za evro, dok su do sada cene obračunavane po kursu od 99,27 dinara.

  – Nedopustivo je ono što se desilo poslednjih 18 meseci, gde su cene lekova obračunavane po kursu od 99,27 dinara i zbog toga je samo domaća farmaceurska industrija pretrpela štetu od 35 mil EUR – rekao je Marisavljević.

  Iz Ministarstva zdravlja poručuju da su nove cene lekova proizašle kao posledica usklađivanja kursa dinara u odnosu na evro, ali i usklađivanja postojećih cena lekova na veliko sa uporedivim cenama lekova u referentnim zemljama (Hrvatskom, Slovenijom i Italijom) za 2012. godinu.

  U ovom ministarstvu objašnjavaju da je rast cena u globalu 6,42%, što predstavlja razliku između rasta cena zbog usaglašavanja kursa dinara u odnosu na evro, koji je iznosio 14,27% i sniženja uporedivih cena lekova u odnosu na referentne zemlje, koji je u globalu iznosio 6,75%.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE