Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zastareli lekovi završavaju u rekama

  U Srbiji se godišnje baci oko 460.000 tona medicinskog i farmaceutskog otpada, od čega 90 odsto farmaceutskog otpada čine lekovi sa isteklim rokom trajanja ili korišćeni koji potiču iz domaćinstava.

  Pravilnik o prikupljanju medicinskog otpada iz novembra 2010. godine, nalaže da sve apoteke u Srbiji imaju specijalne kontejnere u koje bi građani mogli da ostavljaju stare lekove kako bi se slali na bezbedno uništavanje.

  Apotekarska ustanova Beograd Desanka Nikolić kaže da ta ustanova nije u mogućnosti da od građana preuzima neupotrebljene lekove.

  „Zakon nije predvideo ko će to da plati, pa bismo mi morali da platimo njegovo unistavanje“, kaže Nikolićeva.

  Od prikupljanja starih lekova nema zarade pa prikupljane, skladištenje, transport i uništavanje treba neko da plati, a zakon nije predvideo ko.

  Siniša Mitrović iz PKS-a kaže da država nema vremena za odlaganje a treba da se obezbedi model da li će to plaćati distributeri i proizvođači u Srbiju, ili će to plaćati građani preko neke komunalne takse.

  „Najopasnije je ako ti lekovi završavaju na pijacama, završavaju u kanalima ili završavaju u vodovodu, to je najveća šteta po zdravlje stanovništva Republike Srbije“, ističe Mitrović.

  Nadležni najvaljuju izmene zakona o upravljanju otpadom kako bi definisali ko ce da snosi troskove uništavanja tih lekova.

  Radmila Šećirović iz Ministrastva energetike razvoja i zaštite životne sredine kaže da su apoteke, u skladu sa odrebama pravilnika o upravljanju medicinskim otpadom, dužne da od građana izvrše prikupljanje lekova sa isteklim rokom trajanja.

  „Apoteke su dužne i da ga privrermeno skladište u okviru svojih prostora odvojeno od drugog otpada sve do momenta dok dva resorna ministarstva ne izvrše izmene i dopune Zakona o upravljanju medicinskim otpadom“, navodi Šećirovićeva.

  Prikupljanje starih lekova o svom trošku organizovala je apotekarska ustanova Novi Sad. Iz apoteka gde se prikupljaju, lekovi se odvoze u skladište, gde stoje dok ih država ne preuzme i uputi na uništavanje u inostranstvo.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE