Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šteta na voćnjacima u Subotici 3,7 milijardi dinara

  U ovoj godini na subotičkim voćnjacima zabeležene su višestruke štete od elementranih nepogoda, a njihova ukupna vrednost iznosi oko 3,7 milijardi dinara, ocenio je za Tanjug šef Gradske službe za poljoprivredu u Subotici Mirko Ostrogonac.

  On objašnjava da je prvo mraz naneo ogromne štete na voćkama u fazi cvetanja, zatim je posledice ostavila i suša, da bi i grad na Paliću i Hajdukovu deklasirao rod voća pred samu berbu.

  Na osnovu navedenog, Ostrogonac iznosi da je ukupna šteta na voćnjacima 3,7 milijardi dinara ili oko 32 miliona evra, a da će se posledice osećati i u narednim godinama.

  „Voćnjaci možda u naredne dve godine neće uspeti da povrate kondiciju kakvu su imali pre ovih nepogoda. U nekim ekstremnim slučajevima došlo je i do sušenja stabala tako da je potrebno vršiti i zanavljanje pojedinih delova voćnjaka“, rekao je on.

  U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica ocenjuju da, s obzirom šta je sve pratilo ovogodišnju vegetaciju voćarskih kultura, one su u dobrom stanju.

  „Što se moglo očuvati, proizvođači su očuvali, što je uz agrotehniku uticalo da voćke u dobroj kondiciji dočekaju zimu, a kako će je pregurati zavisi od temperatura i dužine zimskog perioda“, izjavila je za Tanjug Hajnalka Bognar Pastor, savetodavac u ovoj službi.

  Ona je posavetovala voćare da pred zimu zaštite zasade od zimskih štetočina i provedu zimske tretmane jabučastih vrsta, dok je kod koštičavih vrsta za takvu meru već kasno.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE