Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF: Preambiciozan ciljani budžetski deficit u 2013.

  Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) juče je na kraju posete Srbiji saopštila da je fiskalna konsolidacija hitan prioritet vlasti u Srbiji i da je teško dostižan planirani budžetski deficit u 2013. godini.

  Zuzana Murgasova, koja je predvodila misiju MMF-a, izjavila je da se ekonomija Srbije suočava sa brojnim izazovima.

  „Fiskalni deficit se znatno povećao u toku 2012. godine u odnosu na prvobitni budžet i prošlogodišnji nivo i na neodrživo visokom je nivou. Javni dug je takođe zabeležio značajan porast“, ukazala je Murgasova.

  Dodala je i da je težak teret spoljnog duga, da je inflacija osetljiva, nezaposlenost visoka, a da je ekonomska aktivnost znatno oslabila u uslovima nepovoljnog globalnog okruženja.

  Procena MMF je da će bruto domaći proizvod (BDP) u Srbiji u 2012. godini biti manji za dva odsto, a da će naredne godine uslediti umeren privredni oporavak.

  „Ukoliko pogoršanje fiskalne situacije u 2012. godini bude niže u odnosu na rebalans budžeta, kao što trenutno očekuju vlasti, bilo bi od kritične važnosti da se ovi viškovi uštede“, predložila je Murgasova i upozorila da u narednom periodu rešavanje ekonomskih izazova zahteva pronalaženje odgovarajuće ravnoteže između ciljeva fiskalne konsolidacije i ekonomskog rasta.

  Konsolidaciju bi, prema njenim rečima, trebalo da podrže kredibilne mere koje bi obezbedile da srednjoročna fiskalna konsolidacija i snižavanje duga budu „pouzdano dostižni“.

  Misija MMF smatra da se „identifikovane mere možda neće pretočiti u potpuno potrebno prilagođavanje u 2013. godini, a da je objavljeni cilj budžetskog deficita za 2013. godinu „preterano ambiciozan“. Vlada Srbije je predvidela deficit od 3,3 odsto BDP-a.

  „Iako misija pozdravlja deo fiskalnih mera vlasti kojima je započeta fiskalna konsolidacija, ostaje prostor za poboljšanje kvaliteta budžeta za 2013. godinu. Tokom srednjoročnog perioda, potrebno je da politike budu usmerene ka održivoj, višegodišnjoj fiskalnoj konsolidaciji radi smanjenja javnog duga ispod zakonske granice od 45 procenata BDP-a, uz akcenat na racionalizaciji rashoda“, navela je Murgasova.

  Ocena misije MMF je da je dobro opredeljenje Srbije da nastavi režim targetiranja inflacije i da je restriktivnija monetarna politika u poslednjim mesecima bila primerena nastojanjima da se spreči rast inflatornih očekivanja, što bi, uz fiskalno prilagođavanje, trebalo da pomogne da se snizi inflacija tokom 2013. godine.

  „Ostvarivanje napretka po pitanju obimnog programa strukturalnih reformi od ključne je važnosti da bi se mogao realizovati potencijal ekonomskog rasta Srbije“, istakla je Murgasova.

  Dodala je da je misija MMF tokom posete Srbiji, od 13. novembra, razgovarala o mnogim reformama koje su naznačene u nacrtu Fiskalne strategije i predloženim oblastima za unapređenje i ukazala na značaj provovremene primene predloženih mera.

  Najavljeno je da će razgovori MMF sa vlastima u Srbiji biti nastavljeni u toku narednih meseci.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE