Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blic: Bugarin kreće da ‘zakopa’ i 12. srpsku firmu?

  Hristo Kovački, jedan od najbogatijih Bugara, uspeće – ako domaće pravosuđe ne zaustavi prenos imovine valjevske Srbijanke na bugarsku firmu „New finance“, da zakopa i 12. srpsku kompaniju koju je kupila njegova poslovna grupacija „Medija svjat“.

  Po prijavi valjevske policije, država je oštećena za 3,5 miliona evra nezakonitim transakcijama između dve bugarske firme, a vrednost Srbijanke, u kojoj je uveden stečaj, spala je na 16.000 evra, za koliko u Valjevu može da se kupi garsonjera.

  Nekada najveći prehrambeni kombinat zapadne Srbije je 2007. godine za 330 miliona dinara zvanično kupio „Medija svjat“, ali je odmah bilo jasno da iza nje stoji 18. na listi najbogatijih Bugara, Hristo Kovački, koji je u Srbiji već pazario nekoliko firmi.

  Iako su iz predstavništva Privredne komore Srbije u Sofiji upozoravali da se „Medija svjat“ ne nalazi ni u jednom izdanju kataloga u Bugarskoj koji obuhvata skoro 123.000 firmi, Valjevci su se ponadali preporodu.

  Bugari su odmah na početku fabriku preimenovali u „Novu Srbijanku“ i posle samo godinu dana „idile“ naprasno su odustali od otkupa šljive, kupine i maline i njihove prerade, pa je Srbijanka izgubila decenijama utemeljeno tržište, poslove i profit.

  Sve potom što se dešavalo, predmet je višemesečne istrage koju vodi policija, tužilaštvo i BIA.

  Počelo je tako što su Bugari svu opremu za proizvodnju isekli i prodali otpadima kao obično staro gvožđe, a onda, izigravši Poresku upravu da skine hipoteku sa fabričkih zgrada, tu imovinu za 2,5 miliona evra prodali drugoj firmi iz Sofije „New finance“.

  Zbog toga je u martu policija i uhapsila direktora firme Antona Valjova, da bi ubrzo bilo otkriveno da je „Medija svjat“ sa Agencijom za privatizaciju sklopila ugovor po kojem je bugarska kompanija u svoje vlasništvo dobila i državno zemljište u krugu fabrike, iako ono uopšte nije bilo predmet privatizacije!

  Na taj način je, kako stoji u krivičnoj prijavi policije Višem tužilaštvu u Valjevu, država oštećena za oko 3,5 miliona evra.

  Hristo Kovački, doktor nauka

  Kontroverzni bugarski biznismen rođen je pre 49 godina u Samokovu. Završio je kvantnu elektroniku u elitnom Lenjingradskom institutu za preciznu mehaniku i optiku, u tadašnjem SSSR-u. Ima desetak naučnih radova i pronalazaka i zvanje doktora nauka. Naučnu karijeru završava 1991. godine od kada počinje da izvozi bugarske konzerve u SSSR. Uz poslovnu imperiju, osnivač je političke partije LIDER – Liberalne inicijative za demokratski evropski razvoj.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE