Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Atlantik grupa ugovorila refinansiranje od 307 miliona evra

  Hrvatska prehrambena kompanija Atlantik grupa ugovorila je kreditni paket od 307 miliona evra sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) i još četiri banke.

  Kako se navodi u saopštenju Atlantik grupe, koja posluje i u Srbiji, tom transakcijom biće refinansirane postojeće kreditne obaveze po povoljnijim uslovima, s prosečnom kamatom od 4,71 odsto, uz produženi rok.

  Aranžman refinansiranja podrazumeva zajednički kredit EBRD-a i partnerskih banaka, kredit IFC-a, kao i paralelni kredit komercijalnih banaka.

  U okviru novog kreditnog paketa, EBRD aranžira zajednički kredit u iznosu do 232 miliona evra, u kojem učestvuje sa vlastitim sredstvima od 60 miliona evra, dok će ostalih 172 miliona evra obezbediti banke Raiffeisen, Unikredit, Erste i Sberbank.

  To je prvi veliki projekat ruske Sberbanke, koja je preuzela austrijsku Volksbanku, u jugoistočnoj Evropi, navodi se u saopštenju. IFC u paketu učestvuje sa kreditom od 50 miliona evra, dok preostalih 25 miliona paralelno osiguravaju Raiffeisen Austrija Zagreb i Zagrebačka banka.

  „Transakcija sa Atlantik grupom pokazuje kako korporacije koje kvalitetno upravljaju poslovanjem, mogu privući komercijalne finansijere uprkos konstantnom smanjivanju ulaganja u jugoistočnoj Evropi“, kazao je predsednik EBRD Suma Čakrabarti.

  Sredstva iz ugovorenog paketa ukupne vrednosti od 307 miliona evra primarno će biti iskorišćena za restrukturiranje kompanijskog bilansa, i to u iznosu od 272 miliona evra.

  Ostatak do ukupnog iznosa kompanija će iskoristiti za dodatna unapređenja energetske efikasnosti (10 miliona evra) i kao radni kapital (25 miliona evra).

  „Ponosni smo na odlično obavljen posao, koji po opsegu i kompleksnosti nije bio manje zahtevan od akvizicije Droge Kolinske“, rekao je predsednik uprave Atlantik grupe Emil Tedeski.

  Preuzimanjem slovenačke Droge Kolinske, Atlantik grupa je u Srbiji postala vlasnik konditorske kompanije Soko Štark, proizvođača kafe Grand prom i fabrike mineralne vode Palanački kiseljak.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE