Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Argentinci povećavaju površine pod sojom

  Nakon što su svetske raspoložive količine hrane ugrožene lošim vremenskim prilikama u mnogim poljoprivredno značajnim zemljama sveta, Argentinci planiraju da povećaju površine pod sojom za gotovo 4 odsto, saopštava vlada ove zemlje.

  U prvoj prognozi domaćih ratarskih površina u sezoni 2012/13, argentinsko ministarstvo poljoprivrede predviđa da će se soja naći na 19,4 miliona hektara, prema 18,7 miliona hektara u sezoni 2011/12, prenosi Reuters.

  Tokom ove godine soja je na Čikaškoj berzi sirovina poskupela za 18, kukuruz za 12, a pšenica za 31 odsto, što ima negativne posledice na globalnu ekonomiju.

  Argentina je treći po značaju svetski izvoznik soje, posle Brazila i SAD. Argentinci su, osim toga, i među najznačajnijim izvoznicima kukuruza i pšenice, tako da je ishod njihove žetve u sezoni 2012/13. od ključnog značaja za popunjavanje svetskih rezervi hrane.

  Prema prognozama UN, globalna tražnja hrane će se do 2050. godine udvostručiti, a za Južnu Ameriku se predviđa da će imati najveći udeo u povećanju svetske proizvodnje hrane narednih decenija.

  U poslednje vreme višemesečne preobilne kiše su rezultirale poplavama u Argentini pa je setva soje otpočela kasnije nego što je uobičajeno i trenutno zaostaje za prošlogodišnjim tempom za 18 odsto, saopštava ministarstvo poljoprivrede ove zemlje u najnovijem nedeljnom izveštaju, ali se računa da će taj zaostatak biti nadoknađen.

  Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) prognozira da će u sezoni 2012/13. Argentina proizvesti 55 miliona tona soje, 11,5 miliona tona pšenice i 28 miliona tona kukuruza.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE