Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Metropole mole svoje nekadašnje kolonije za pomoć

  Kralj Španije Huan Karlos Prvi, premijer Španije Mariano Rahoj, Predsednik Portugalije Anibal Silva i predsednik Evropske komisije Manuel Barozu pozvali su nekadašnje kolonije da spasu njihove bivše metropole.

  Tako nešto još se nije čulo ni na jednom ibero-američkom samitu, kao na tom, 22. po redu, održanom u španskom Kadisu.

  Tonalitet samitu šefova država i ministara inostranih poslova Južne i Centralne Amerike, Španije, Portugalije i Andore odredio je španski monarh. Huan Karlos Prvi je rekao da je vreme da se proširi trgovinsko-ekonomska saradnja. Ona može da da znatan podstrek ekonomskom rastu u Evropi.

  Premijer Mariano Rahoj je bio, kako prenosi Glas Rusije, još otvoreniji. Više Latinske Amerike u Evropi i u Španiji, – izjavio je on. To je najefikasniji recept lečenja svih današnjih finansijskih i ekonomskih bolesti Starog Sveta.

  Predsednik Portugalije Anibal Silva je propagirao ibero-američku saradnju kao investicije u budućnost.

  U to da su ekonomije Evrope bolesne predstavnici Novog Sveta uverili su se i tokom svoje posete. Od Pariza do Rima i od Atine do Madrida i Lisabona održani su ovih dana protesti više hiljada ljudi protiv mera stroge budžetske štednje i smanjenja plata u zemljama EU.

  Madrid i Lisabon mogu da se nadaju pomoći svojih rođaka preko okeana. Evropska kriza nije obuhvatila Latinsku Ameriku, – kaže ruski ekspert, glavni urednik časopisa Latinska Amerika Anatolij Travkin.

  Španija i Portugalija, koje su danas u veoma ozbiljnoj finansijskoj i ekonomskoj krizi, računaju da u Latinskoj Americi postoje organizacije, firme ili vlade, koje su u stanju da investiraju u ekonomiju Španije i Portugalije. Za to postoje uslovi, jer se Latinska Amerika razvija dobro i stabilno.

  Bez obzira na genetsko srodstvo i davne veze, Latinska Amerika možda nije spremna da zagrlji svoje starije iberijske rođake, – kaže rukovodilac Centra novčano-kreditnih i valutno-finansijskih problema Instituta Evrope RAN Anatolij Bažan.

  U Španiji je danas veoma ozbiljna bankarska kriza. Sanacija banaka, njihova podrška traže velike iznose. Situacija je u Evropi dosta ozbiljna. Biće teško privući privatne kapitale u velikom obimu. U Južnoj i Centralnoj Americi, naročito u Brazilu, Kolumbiji, Čileu na delu je stabilno povećavanje bruto-domaćeg proizvoda. Prema prognozama, 2013. godine ekonomski rast na latinoameričkom kontinentu će iznositi u proseku 4 odsto.

  Sledeći samit održaće se 2013. godine u Panami. Verovatno će tada biti jasno: hoće li u Evropi biti više Latinske Amerike.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE