Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Klub 100“: Zakon o podsticajima povući iz procedure usvajanja

    Udruženje poljoprivrednika „Klub 100P plus“ ocenio je da bi Nacrt zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju trebalo povući iz javne rasprave, „jer je nedorečen, neprecizan, nedosledan i slobodnotumačeći“.

    Kao osnovni razlog za takvo tumačenje zakona, „Klub 100P plus“ je u saopštenju za javnost naveo da bi za obezbeđenje predvidljivost i izvesnosti agrarni budžet morao iznositi najmanje pet odsto nacionalnog budžeta, bez učešća sopstvenih prihoda.

    „Zakon veoma detaljno reguliše podsticaje za stočarstvo, a ministru prepušta odluke o podsticajima za biljnu proizvodnju. Plaćanja po jedinici površine moraju biti odvojena od proizvodnje, a ministar ne bi trebao da odlučuje umesto nosioca gazdinstva o vrsti proizvodnje“, navodi se u saopštenju.

    Precizira se da ministar ne bi smeo da dodatno propisuje pravilnikom uslove korišćenja podsticaja, jer se do sada agrarna politika definisala uredbama, koje je donosila Vlada Srbije na predlog Ministarstva poljoprivrede.

    „Sa novim predlogom zakona sve te odluke se donose na nivou Ministarstva, tako da nema potrebe da ih Vlada donosi. To je veliki korak nazad u definisanju i sprovođenju agrarne politike“, ocenio je „Klub 100P plus“.

    To udruženje poljoprivrednika smatra da mere ruralnog razvoja u zakonu nisu usaglašene s Nacionalnim programom ruralnog razvoja i u potpunosti je prepušteno ministru da propisuje vrste i mere ruralnog razvoja kao i uslove, način i postupak za ostvarivanje prava na korišćenje tih podsticaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE