Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Francuski Saint Gobain-Weber preuzeo Karbon iz Topole

    Francuska kompanija koja proizvodi građevinske materijale Saint Gobain-Weber objavila je da je kupila fabriku Karbon iz Topole.

    Generalni direktor kompanije Saint Gobain-Weber u Srbiji Milan Lukić rekao je da ne može da iznosi vrednost te investicije i da je to poslovna tajna, ali je najavio nova ulaganja u tu kompaniju.

    Lukić je na konferenciji za novinare u Ambasadi Francuske u Beogradu rekao da će svi radnici Karbona ostati u firmi i dodao da će nakon preuzimanja kompanija Saint Gobain-Weber u Srbiji imati oko 160 zaposlenih.

    Kako je rekao, kupovinom firme Karbon biće proširen prozvodni program te kompanije u Srbiji, a svi proizvodi izvoziće se u Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju.

    Karbon je porodična kompanija iz Topole, koja posluje preko 60 godina i proizvodi građevinski materijal. Prošle godine imala je promet od sedam miliona evra, zapošljava oko 80 radnika i ima novoizgrađeni proizvodni pogon sa linijama za tečne i praškaste građevinske proizvode.

    Lukić je rekao da je godišnji promet kompanije Saint Gobain-Weber u Srbiji iznosio 10 miliona evra, a preuzimanjem Karbona promet će biti oko 17 miliona evra. Prema njegovim rečima, ta kompanija iz Srbije se izvozi i u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru.

    Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović izjavila je da je ta investicija dobra i ohrabrujuća vest i da očekuje da će kompanija Saint Gobain-Weber i dalje investirati u Srbiju.

    Kako je rekla, dolazak te kompanije u Srbiju doprineće većem asortimanu građevinskog materijala i prenošenju znanja na domaće stručnjake u toj oblasti. „Vlada Srbije čini značajne napore da ovakve investicije podrži, olakša i podstakne bolji poslovni ambijent, kako bi širili proizvodnju i prodaju u Srbiji i izvozili na druga tržišta“, rekla je Kalanović.

    Saint Gobain-Weber već posluje u Srbiji od 2007. godine, kada je kupila firmu Elba iz Apatina. Proizvodi proizvode za fasade, lepila za kermaiku, fug mase i proizvode za unutrašnje radove.

    Kompanija Saint Gobain, koja je lider na građevinskom tržištu, bavi se i proizvodnjom stakla za automobile i fasade, distribucijom i proizvodnjom građevinskih proizvoda, posluje u 64 zemlje, zapošljava 195.000 radnika i prošle godine ostvarila je promet od 42,1 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE