Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ove godine u Srbiji oko milijardu evra stranih investicija

    Strane investicija u Srbiju bi u ovoj godini mogle da dostignu od milijardu do milijardu i dvesta miliona evra, izjavio je danas zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Bojan Janković.

    Na konferencija „Investirajte u Srbiji“, koju je organizovao Privredni pregled, on je ocenio da bi direktne investicije i u narednoj godini mogle da budu oko jedne milijarde evra, ukoliko ne bude značajnijih ulaganja u energetici, telekomunikacijama i saobraćajnoj infrastrukturi.

    Janković je ocenio da je 600 miliona evra stranih investicija u prvoj polovini ove godine značajno manje nego prošle godine, ali da je ipak dobar rezultat, ako se ima vidu u kakvim uslovima globalne ekonomske krize je ostvaren.

    Direktor Vojvođanskog fonda za promociju investicija (VIP fonda) Aleksandar Stojkov je istakoa da je ta pokrajina u prvih 10 meseci ove godine privukla 165 miliona evra stranih ulaganja i dodao da je na taj način zaposleno oko 3.000 ljudi.

    On je istakao da postoji najava investicija u Vojvodinu od 500 miliona evra, koje bi trebalo da budu realizvana ove i narednih godina, ali nije naveo o kojim investitorima se radi.

    Stojkov je još rekao da se do kraja godine očekuju novi pogoni u sektoru autoindustrije u Subotici, Inđiji i Odžacima i napomenuo da mnoge vojvođasnske opštine imaju slobodne zone i da uvode kancelarije koje olašavaju investiranje.

    Sekretar za privredu Grada Beograda Aleksandar Milošević je najavio da će u Beogradu biti formirano 20 privrednih zona i parkova na ukupnoj površini od 6.000 hektara.

    Oslobađanje tih površina za privredni razvoj će, kako je naveo, biti omogućeno usvajanjem generalnog urbanistočkog plana.

    Miloševiće je napomenuo da su sve lokacije za privredne zone atraktivne za investitore i da se nalaze na evropskim koridorima i regionalnim saobraćajnicama.

    On je istakao da se Grad Beograd trudi da investitorima olakša dobijanje potrebnih dozvola tako što je formirao jedinstven centar za izdavanje dozvola.

    Milošević je najavio da će „u kratkom roku“ biti naprevaljena mapa investicionih lokacija i vodič za investore, dodajući da je u toku i formiranje regionalne razvoje agencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE