Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evro oslabio zbog nesloge u EU

    Evro je juče oslabio u odnosu na američki dolar pošto ministri finansija EU nisu uspeli da se dogovore o isplati 40 milijardi dolara pomoći Grčkoj.

    Ministri će se ponovo sastati 20. novembra da donesu odluku o isplati nove tranše pomoći Grčkoj iako je ona upozorila da će četiri dana ranije, 16. novembra, postati nelikvidna.

    Evropski ministri su u utorak odobrili Grčkoj produženje roka za dve godine za sprovođenje mera budžetske štednje, ali se spore sa Međunarodnim monetarnim fondom o tome kako na duži rok smanjiti grčki državni dug.

    Evro je u utorak pao na kurs od 1,2707 dolara, dok je u ponedeljak imao kurs 1,2714. Britanska funta je prema dolaru pala na kurs 1,5874, a dan ranije je bila na 1,5882.

    S druge strane, dolar je izgubio u odnosu na japanski jen – sa 79,46 na 79.40 i u odnosu na švajcarski franak – sa 0,9479 na 0,9476.

    Evroparlament odbio da pregovara o budžetu za 2013.

    Evropski parlament je u utorak odbio da pregovara o budžetu EU za 2013. godinu u znak protesta zbog odbijanja država-članica da finansiraju rebalans budžeta za 2012.

    Takav stav Evroparlamenta je doveo do propasti sastanka sa evropskim ministrima zaduženim za budžet. Kipar je, kao predsedavajući EU, uzalud pokušao da spase pregovore, rekao je za AFP njegov portparol.

    „S obzirom na trenutnu nemogućnost Saveta (ministara EU) da reši problem rebalansa budžeta za 2012… Evropski parlament ne može da nastavi pregovore o budžetu za fiskalnu 2013. godinu“, navodi se u saopštenju predsedavajućeg Komiteta za budžet, francuskog konzervativnog poslanika Alena Lamasura.

    Evropska komisija sada mora da podnese novi predlog budžeta za 2013. o čemu treba da ponovo pregovara sa Evropskim parlamentom, nastojeći da se dogovore pre kraja ove godine.

    Ako ne bude sporazuma o novom predlogu, EU će se finansirati na principu „privremenih dvanaestina“, na osnovu budžeta za 2012. godinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE