Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije sprečile nestašicu mleka

  Poljoprivrednici ovih dana češće odlaze u Upravu za trezor, ali i podižu novac za premije, regrese i subvencije. Tako će lakše vratiti pozajmice za kupovinu dizela utrošenog u setvi. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će obećanu pomoć zemljoradnici dobiti do kraja godine. Stručnjaci očekuju da će to pomoći da se ne smanji proizvodnja mesa i mleka.

  Letošnja upozorenja proizvođača da bi u Srbiji ponovo moglo doći do nestašice mleka, poput one pre dve godine, po svemu sudeći, neće se obistiniti. Zemljoradnicima su od tada znatno povećane premije za mleko.

  Ovih dana počinje isplata novca za treći kvartal, a premija će biti sedam dinara po litru. Stižu pare i za priplodne krave.

  „Prema informacijama sa terena počela je isplata i druge polovine, što znači da će dobiti ukupno 25 hiljada dinara po rasnoj kravi“, kaže Nemanja Gajević iz Mlekara „Granice“ u Mladenovcu.

  Najviše para Ministarstvo je izdvojilo za isplatu subvencija po hektaru.

  Dragan Kićanski iz Zrenjanina kaže da je dobio subvencije još pre dve nedelje a upotrebio ih je za gorivo i za državnu zemlju koju je uzeo u zakup.

  „Za ova tri meseca do kraja godine isplatićemo obećanih svih 150 miliona evra za subvencije, što podrazumeva da je u ovom momentu 40 posto dizela isplaćeno i već je isplaćeno 35 odsto za tov junadi i svinja“, kaže Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

  Stručnjaci ističu da novac do proizvođaća stiže u posledni čas, jer su ih vremenske nepogode sprečile da vrate uložene para.

  „Ukoliko ova pomoć obezbedi održavanje određenog nivoa proizvodnje nama kao potrošačima svakako će biti obezbeđena jedna prehrambena sigurnost“, rekla je Vesna Paraušić sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

  Podsećamo, 2000. godine proizvedeno je milijardu i 580 miliona litara mleka prošle sto osamdeset miliona manje.

  U istom periodu smanjena je i proizvodnja junećeg mesa za oko deset hiljada tona. Zato je neophodno, kako kažu stručnjaci, da se sačuva stočarska proizvodnja jer se ona najsporije obnavlja.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE