Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Hipokrat“ trese Hrvatsku: 500 lekara pod istragom

    U Hrvatskoj je u toku velika policijska akcija pod nazivom „Hipokrat“, u okviru koje je pohapšena kompletna uprava farmaceutske kompanije „Farmal“ iz Ludbrega i 27 njihovih terenskih saradnika, koji su davali mito lekarima porodične medicine.

    U akciji Hipokrat hrvatskog državnog tužilaštva i kancelarije za suzbijanje organizovanog kriminala, oko 500 takvih lekara obuhvaćeno je istragom, a protiv 50 će biti podignuta krivična prijava, zbog favorizovanje lekova „Farmala“.

    Među uhapšenima je i predsednik Uprave „Farmala“ Dražen Dedi.

    Po pisanju „Slobodne Dalmacije“, uhapšeni su svi terenski radnici kompanije, njih 27, koje se zajedno s upravom tereti zbog udruživanja zbog izvršenja krivičnog dela.

    Ovo je do sada najveća akcija tužilaštva i policije u hrvatskoj farmaceutskoj industriji.

    Istraga je trajala skoro tri meseca i pokazala je da su stotine lekara po Hrvatskoj godinama primali mito kako bi propisivali lekove „Farmala“ i na taj način podizali promet kompanije.

    Najšokantnije je da se radi o sistemskoj praksi, odnosno da skoro sve farmaceutske kuće na taj način posluju s lekarima, isplaćujući im novac „na crno“, u zavisnosti od količine propisanog leka.

    O akciji „Hipokrat“ jutros je informisan i ministar zdravlja Rajko Ostojić koji se nije oglasio.

    O akciji će biti obaveštena i nemačka vlada, ako se tokom ispitivanja svedoka nedvosmisleno utvrdi da je „Dermafarm“ učestvovao u krivičnim delima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE