Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Marže neće dizati cene

  Uredba o organičenju maloprodajne marže za osnovne životne namirnice na 10 odsto nije dala očekivanje rezultate u sprečavanju rasta cena. Tako da prestanak njenog važenja ne bi trebalo da izazove poskupljenja, ocenili su ekonomisti.

  Predsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović tvrdi da ne treba očekivati poskupljenje životnih namirnica kada prestane da važi uredba, na samom početku iduće godine.

  Papović je rekao da efekti limitiranih maloprodajnih trgovačkih marži na osnovne životne namirnice nisu dali očekivane rezultate zbog „dogovora trgovaca i proizvođača“. Kako je on objasnio, proizvođači su podizali cene, a trgovcima davali veći rabat, što je poništavlo efekte limitiranih marži na osnovne životne namirnice.

  Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović ocenio je da je prestanak važenja uredbe o maržama „veoma pametna odluka čime se uklanja bespredmento nasilje na tržištu koje je za posledicu imalo uglavnom nestašice ili neke čudne distorzije“.

  Stevanović je ukazao da ni trgovci ni proizvođači ne mogu da diktiraju cene jer ako potrošaci nemaju odakle da plate jednostavno ne mogu podići cene. Na pitanje kakvi su dosadašnji efekti uredbe Stevanović je odgovorio da ne postoje dobri efekti kontrole cena, da to u istoriji nije zabeleženo pa ne može biti ni kod nas.

  Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će Uredba o ograničenju marži za osnovne životne namirnice na deset odsto važiti samo do kraja ove godine i da će se cene vitalnih proizvoda formirati na slobodnom tržištu. Ljajić je kazao da je Uredba o ograničenju marzi izazvala različita tumačenja, bilo je i oštrih kritika, a kako je podsetio i Evropska komisija je u svom izveštaju kritikovala primenu te mere.

  Ljajić je ukazao da će država i u postojećoj situaciji naći drugi način da održi stabilnost tržišta hrane. Ministar je najavio i promene Zakona o trgovini u cilju dalje liberalizacije tržišta, kao i donošenje novog Zakona o robnim rezervama koji će reformisati ceo sistem funkconisanja robnih rezervi.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE