Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kovačević:Od loših banaka napraviti banku za likvidaciju

  Država Srbija bi trebalo da od loših banaka, u kojima ima vlasništvo, napravi jednu veliki banku za likvidaciju, ocenio je danas saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi Miladin Kovačević.

  Na prezentaciji tog mesečnika koji izadaje Ekonomski institut, on je rekao da bi u toj banci kroz likvidaciju bila izvršena trijaža i gde bi se neki plasmani otpisali, a neki ostali kao briga državne Agencije za osiguranje depozita.

  U temi novog broja MAT-a o izazovima u bankarskom sektoru, koji je predstavio Kovačević, ocenjeno je da je osnovna namera Zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banka dobro usmerena, ali da ne sadrži jasnu definiciju i kriterijume za ocenu nivoa rizika
  očuvanja finansijskog sistema ugrožene banke.

  Navodi se da iz koncepta tog zakona nije jasno šta bi se dogodilo sa stabilnosću sistema u slučaju da se na obavi preuzimanje ugrožene banke.

  Veliki problem Zakona je i definisanje kriterijuma za ocenu pogodnosti banke koja obavlja preuzimanje. Ova neizvesnost sadrži rizik širenja poremećaja na zdrave delove sistema, navodi se u tekstu koji je objavljen u novom MAT-u.

  Zamerka Zakonu o preuzimanju imovine problematicnih banaka je i to što nije utvrđen kriterijum za definisanje iznosa budžetskih sredstava i eventualni povraćaj sredstava.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE