Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Marže „na slobodi“ od januara

  Trgovačke zarade na osnovnim namirnicama biće ograničene na 10 odsto samo do kraja ove godine, a cene će, ubuduće, formirati isključivo na slobodnom tržištu – kaže, za „Novosti“, ministar trgovine Rasim Ljajić.

  Ova odluka neće, smatra ministar Ljajić, dovesti do novih poskupljenja, s obzirom na to da je kupovna moć stanovništva opala.

  – Ograničavanje trgovačkih marži nije u skladu sa principima slobodnog tržišta, a državna arbitraža na tržištu nije se dopala ni Evropskoj komisiji. To je bila nužna mera, kako bi se održala stabilnost tržišta hrane, a dala je rezultate – priznaje Ljajić.

  – Čak i zakon predviđa da uredba može da se produži samo jednom i to za šest meseci. To smo uradili sredinom godine i rok joj definitivno ističe 31. decembra. Marže na brašno, ulje, mleko, jogurt, šećer, svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu, bile su, tako, ograničene ukupno godinu dana.

  Limitiranje trgovačkih marži na osnovne namirnice snizilo je, početkom godine, cene u radnjama. Ali u jednom momentu napravilo je i nove probleme na tržištu. Zbog malih zarada, trgovci nisu bili preterano zainteresovani za plasman takvih proizvoda. Posebno je bilo poteškoća u distribuciji iz Robnih rezervi. Ministar je najavio i donošenje novog Zakona o robnim rezervama koji će reformisati ceo sistem funkconisanja robnih rezervi.

  Sada Ministarstvo trgovine pregovara sa trgovcima o kodeksu, koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

  – Taj kodeks bi istakao mnogobrojna načela, među kojima je najvažnije ono o socijalno odgovornom i društvenom poslovanju, imajući u vidu značajan pad kupovne moći – naglasio je ministar trgovine. – Očekujem da će u skladu sa tim dogovorom, trgovci preuzeti odgovornost i da neće podizati cene neopravdano. Dogovaramo se i oko socijalnih korpi, a plan je da svaka trgovinska kuća izdvoji jedan proizvod iz grupe osnovnih namirnica i ponudi ga po povoljnijoj ceni od one iz iste kategorije. Tako je sada sa hlebom, jer „sava“ trenutno ima najpristupačniju cenu.

  To znači da bi trgovinske kuće izdvojile, na primer, jogurt jednog proizvođača, i svojim potrošačima ga ponudile po nižoj ceni od konkurentskih proizvoda. A plan je da se po povoljnijoj ceni „izdvoje“ i ostale osnovne namirnice.

  I zabrana izvoza nekih ratarskih kultura, otkriva Ljajić, neće biti produžena posle 31. decembra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE