Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počinje prodaja dinarskih obveznica „Erste banke“

  Primarna prodaja prve emisije dugoročnih dinarskih korporativnih obveznica „Erste banke“ a.d. Novi Sad, biće održana danas, na Beogradskoj berzi, što će biti prvi put u Srbiji da banka izdaje sopstvene obveznice putem javne ponude.

  Ponuda je otvorena za pravna i fizička lica, a ukupno će biti ponuđeno obveznica u vrednosti 2,1 milijardi dinara. Kamatna stopa je fiksna, i iznosi 15 odsto nominalno, a 15,87 odsto efektivno. Rok dospeća je dve godine (731 dan), saopštila je banka.

  „Očekujemo da ponuđeni uslovi izazovu veliko interesovanje investitora. Na ovaj način proširujemo spektar izvora finansiranja banke, a prikupljena sredstva ćemo iskoristiti za kreditiranje stanovništva, ali i privrede“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora te banke Slavko Carić.

  Podsećajući da ta banka prva u Srbiji izdaje sopstvene obveznice putem javne ponude, on je objasnio da je novitet u tome što će se prodaja obaviti na primarnom segmentu regulisanog tržišta Beogradske berze.

  Carić je izrazio uverenje da će ti potezi doprineti dinarizaciji srpskog finansijskog sistema, proširiti lepezu obveznica kojima se trguje na Beogradskoj berzi i time pospešiti trgovanje na domaćim tržištima kapitala.

  Obveznice će biti registrovane u elektronskom sistemu Centralnog registra na emisionom računu izdavaoca i vlasničkim računima zakonitih imaoca. Sekundarno trgovanje obveznicama biće moguće na regulisanom tržištu Beogradske berze i na OTC tržištu.

  „Cilj nam je da budemo predvodnici u kreiranju sekundarnog tržišta dužničkih hartija od vrednosti u Srbiji, kao prvom koraku revitalizacije domaćeg tržišta kapitala“, istakao je Carić.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE