Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pregovori sa Emiratima o ulaganju 1,2 milijarde evra u navodnjavanje Srbije

  Agrarni budžet Srbije za 2013. iznosiće 3,7 odsto ukupnog budžeta republike a za subvencije stočarstvu predviđeno je izdvajanje 30 do 35 odsto ukupnih sredstava, najavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević.

  „Predloženo je da svi podsticaji koje smo imali kao vanredne mere za sanaciju posledica suše budu i dalje produženi“, kazao je ministar novinarima prilikom posete preduzeću „Sagal agrar“ iz Kraljevaca kod Rume.

  Kada je reč o budžetu, pojasnio je da je to je predviđena dinamika povećanja budžeta kako bi se do 2014. omogućilo da agrarni budžet iznosi pet odsto ukupnog budžeta zemlje.

  Ministar je dodao da osiguranje useva neće biti uslov za dobijanje subvencija u narednoj godini.

  „Ove godine imali smo 150 miliona dinara za te namene iz budžeta kojima smo subvencionisali osiguranje sa 50 odsto ali je odziv poljoprivrednika bio mali“, kazao je ministar i izrazio očekivanje da će, nakon elementarnih nepogoda koje su se desile ove godine, u 2013. godini biti više poljoprivrednika koji osiguravaju useve.

  Govoreći o ugovoru sa kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ministar Knežević je kazao da je bilo reči o ulaganju 1,25 milijardi evra u sisteme za navodnjavanje, kao i o njihovom mogućem učešću kao strateških partnera poljoprivrednim kombinatima iz Srbije koji su u restrukturiranju.

  Precizirao je da se radi o 13 firmi, iz takozvanog „zelenog pula“ a da problemi „PIK Bečeja i „Mitros Srema“ nisu bili predmet razgovora „i da je to posebna priča“. Najavio je da će nerešeni problemi pomenutih preduzeća u restrukturiranju biti rešeni tokom 2013.

  Knežević je istakao da davanje u zakup oko 16.000 hektara državne zemlje nije bio uslov da te kompanije iz Abu Dabija udju u pregovore o strateškom partnerstvu. Dodao je da će ta državna zemlja biti ponuđena na javnom tenderu svima koji su zainteresovani.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE