Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grejs period za dugove preduzetnika

    Problem deblokade računa preduzetnika i dinamika reprograma dugova za oko 100.000 malih i srednjih privrednih društava mora se brzo rešiti. Kako je izjavio koordinator Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Gračanac sa ovim zaključkom saglasio i ministar finansija Mlađan Dinkić.

    Gračanac je rekao da je ministar Dinkić naveo da će ministarstvo definisati rokove i insistirati na striktnoj disciplini u primeni, kako bi ovaj zajednički projekat od vitalnog značaja za poslovanje preduzetnika doprineo relaksaciji poslovanja ali i punjenju budžeta iz tekućih priliva.

    Ministar je takodje rekao da će u najkraćem roku sa saradnicima definisati rešenja i o tome obavestiti Zajednicu preduzetnika PKS, a potom i donošenjem zakonskog rešenja do kraja godine započeti primenu, rekao je Gračanac.

    U Srbiji je trenutno oko 80.000 preduzetnika u blokadi više od 180 dana, njihov dug iznosi preko 150 milijardi dinara a sa kamatama on je i tri puta veći, zbog čega traže grejs period za otplatu dugova.

    Preduzetnici u Srbiji sve teže posluju, njihovi problemi se uvećavaju a dugovi gomilaju zbog čega je neophodno hitno preduzeti mere koje bi omogućile da ovaj sektor privrede predahne, ispliva i oporavi se.

    Za postizanje tog cilja predložili su nekoliko mera kojima bi se preduzetnicima čiji su računi u blokadi po osnovu kamata na dugove, računi odblokirali a takodje bi im bio omogućen i grejs period na koji bi dugovi bili odloženi.

    Za vreme trajanja grejs perioda preduzetnik bi bio u obavezi da državi redovno uplaćuje sve dažbine, a po isteku tog perioda dugovi ne bi bili otpisani već bi se uredno vraćali.

    Na sastanku sa predstavnicima Poreske uprave, održanom 23. oktobra, koordinatorka te uprave Ljiljana Kovačević je rekla da preduzetnici moraju znati da ukoliko se ovaj predlog i ugradi u zakonsko rešenje, takav zakon će biti jednokratan.

    Prema rečima Gračanca ministar je na jučerašnjem sastanku prihvatio predlog Zajednice preduzetnika PKS o budućim kontinuiranim sastancima za poboljšsanje ambijenta za ceo sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, koji čini 98,9 odsto privrednih subjekata u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE