Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbiji treba fleksibilniji zakon o radu

  Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Radmila Bukumirić Katić izjavila je da će se u narednim mesecima intenzivno raditi na izmenama Zakona o radu u cilju veće fleksibilnost u podeli rada.

  Ona je na okruglom stolu „Radno zakonodavstvo – kako prevazići postojeće prepreke za uspešnije poslovanje privrede“, kazala da je potrebno Zakon o radu uskladiti sa standardima Evropske unije i potrebama poslovanja.

  Prema njenim rečima izmene Zakona o radu, koje priprema Radna grupa, biće dogovorene sa svim socijalnim partnerima u toj oblasti.

  „Uvođenjem i definisanjem novih formi rada, skraćenog radnog vremena i rada kod kuće smanjivaće se rad na crno i siva ekonomija“, kazala je ona.

  Bukumirić – Katić je naglasila da su osnovni nedostatci postojećeg zakona o radu i radnog zakonodavstva, prenormiranost i nepreciznost.

  Predsednik Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) Boris Begović kazao je postojeće radno zakonodavstvo u Srbiji mora prilagoditi uslovima poslovanja i vremenu u kojem se živi, jer je to jedini način da se dođe do rešenja koja su korisna i za poslodavce i za zaposlene.

  On je naglasio da je potrebna veća fleksibilnost i prilagodljiv odnos prilikom zapošljavanja, ali i otpuštanja, kao i obračuna zarada.

  Begović je dodao da će visoka stopa nezaposlenosti koja je trenutno 25 odsto i dalje biti problem sa kojim će se Srbija suočavati, ali je naglasio da još više zabrinjava to što je samo 45,4 odsto radno aktivnog stanovništva zaposleno, a time se smanjuje bruto društveni proizvod, gubi ljudski kapital i raste siromaštvo.

  Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec rekao je da u Srbiji uopšte nije problem to što piše u zakonima već što se oni ne primenjuju.

  „Srbija nema najvažniju stvar za zakone, a to je jedna nepristrasna država“, kazao je Zec.

  Skup je organizovala Srpska asocijacija menadžera u saradnji sa CLDS.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE