Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Italijani zainteresovani da ulažu u lovni i ribolovni turizam u Vojvodini

    Opština Srbobran, iako intenzivno radi na razvoju industrijskih zona, nove investitore nestrpljivo očekuje i u oblasti turizma, i to pre svega lovnog i ribolovnog.

    Mogućnosti za to daju im bogate šume i pašnjaci – u Srobranu, Turiji i Nadalju, uzgajaju se i love fazani, jarebice, zečevi i srne, a na obalama Velikog bačkog kanala, Krivaje i Beljanske bare, sve više posla ima i za ribolovce. Lovno područje ove opštine prostire se na skoro 28.000 hektara.

    Sve to bilo je više nego dovoljno da se za bačka lovišta zainteresuju ulagači sa popularne „čizme“. Lovci sa Apeninskog poluostrva, iz šuma Sentomaša (kako su nekada zvali Srbobran) se već godinama vraćaju zadovoljni, a uskoro bi se iz Italije mogle očekivati i prve investicije u oblasti lovnog turizma.

    Predsednik skupštine opštine Željko Bogojević kaže da Srbobran pregovara sa nekoliko italijanskih kompanija, preko privredne komore ove zemlje.

    – Italijani su ocenili Srbobran kao opštinu koja može da ponudi mnogo toga u oblasti lovnog i ribolovnog turizma. Pregovaramo o različitim projektima, a za dva meseca predstavnici njihove privredne komore posetili su nas 3-4 puta.

    Kada se uzme u obzir da je naša zemlja nekada od lovnog turizma prihodovala i po 30 mil EUR godišnje, a sada ni desetinu tog iznosa, jasno je da je reč o veoma značajnoj oblasti. Srbiji pre svega nedostaju objekti u kojima bi se smestile velike grupe lovaca, sa psima, pa je svaki investitor u ovom biznisu dragocen.

    Bogojević ističe da je za Srbobran značajno nedavno stavljanje Beljanske bare pod zaštitu države. Park prirode „Beljanska bara“, koji je delom na teritoriji Srbobrana, a delom u bečejskoj opštini, 18. oktobra proglašen je za zaštićeno područje. Sporazum su potpisali predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, i predsednik opštine Srbobran Zoran Mladenović, a za upravljača parka postavljeno je JVP „Vode Vojvodine“.

    Beljanska bara je rečica dužine 20 kilometara, nastala od nekoliko plitkih dolova na bečejskoj teritoriji, koja poslednja četiri kilometra protiče kroz opštinu Srbobran i uliva se u DTD kanal kod Turije. Stanište je velikog broja ptica, riba i sisara, a posebno su zanimljiva mrestilišta autohtonih vrsta riba kao što su zlatni karaš, linjak, čik i balavac.

    – Imamo zajedničke planove za investiranje, sa opštinom Bečej, u pravcu razvoja lovnog i ribolovnog turizma na području Beljanske bare. Uskoro nameravamo da zajedno konkurišemo kod evropskih fondova – kaže Bogojević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE