Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hlamidija češća kod devojaka

  Prema istraživanjima koja su prethodnih godina sproveli stručnjaci iz Instituta za majku i dete u Beogradu, učestalost polno prenosivih infekcija kod mladića adolescentnog uzrasta sa urogenitalnim simptomima je 54,2 odsto, dok je oko 30 odsto devojaka zaraženo hlamidijom.

  Genitalna hlamidijska infekcija kod mladića čini 22,14 odsto, a genitalne bradavice 18,32 odsto, ali posebno zabrinjava podatak da je 30,3 odsto adolescentkinja zaražena hlamidijom.

  Ti podaci pokazuju da se hlamidija češće javlja kod devojaka nego kod momaka, što se poklapa i sa podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti gde je zabeleženo da je hlamidija češća kod žena (217 na 100.000 stanovnika) nego kod muškaraca (152 na 100.000).

  Nelečena infekcija može dovesti do poremećaja funkcije polnih organa, steriliteta i kod žena i kod muškaraca, kao i rizika za vanmateričnu trudnoću i prevremeni porođaj.

  Stručnjaci ukazuju da se u 70 odsto slučajeva ne ispoljavaju nikakvi simptomi, kao i da je jedan od najlakših načina otkrivanja prisustva hlamidije putem kućnog samotestiranja da bi se pravovremenim saznanjem sprečilo oštećenje reproduktivnih organa.

  Prema podacima koje je ranije objavilo Ministarstvo zdravlja Srbije, tek oko pet odsto mladih od 15 do 19 godina koristi efikasnu zaštitu prilikom seksualnih odnosa.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE