Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umesto zemljišta šeici dobijaju PKB?

  – Prihvatio sam sugestije udruženja poljoprivrednika da promenimo deo planova za saradnju sa firmom „Al Dahra“, odnosno da im, umesto 9.000 hektara zemljišta koje je u procesu restitucije, ponudimo većinsko vlasništvo Poljoprivrednog kombinata Beograd – kaže za „Novosti“ ministar finansija Mlađan Dinkić.

  – O tome sam tokom vikenda razgovarao i sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom koji je spreman da razgovara o prodaji većinskog paketa PKB.

  Kako otkriva ministar Dinkić, ova kompanija na ime neplaćenih poreza republici duguje oko 3,82 milijarde dinara, a koje će se, u slučaju prodaje PKB, konvertovati u vlasništvo Republike.

  – Tako bi Vlada, zajedno sa gradom Beogradom, ustupila „Al Dahri“ većinski paket, odnosno 70 odsto ovog kombinata, a što podrazumeva i korišćenje 26.000 hektara poljoprivrednog zemljišta – objašnjava Dinkić. – Ovoj firmi iz Abu Dabija bilo na raspolaganju, zapravo, 11 poljoprivrednih kombinata. Oni bi nam dali novac za izgradnju kanalske mreže za navodnjavanje, a bilo bi im plaćeno u hrani. Na taj način i poljoprivrednici dobijaju kupce koji su sigurne platiše.

  PKB korporaciju, pre godinu i po dana, preuzeo je grad Beograd, Firma koja je 2010. godinu završila sa gubitkom od 20 miliona, u ovoj godini ubeležiće plus od deset miliona evra. Inače, postoje i poreski dugovi, zbog kojih je ova firma na 14. mestu onih koje ne plaćaju namete državi, iz tog perioda. Ove godine u PKB je uloženo oko pet miliona evra.

  Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da je on na sebe preuzeo da „prenese“ mnogobrojne zahteve poljoprivrednika da se državna zemlja izuzme iz prodaje.

  – Naša saradnja sa udruženjima poljoprivrednika dala je prvi rezultat time što su Ministarstvo finansija i Vlada Srbije odlučili da uvaže stav poljoprivrednika, koji su isticali da se prodajom državnog zemljišta, bez licitacije, krši važeći zakon – kaže Ješić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE