Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF u Beogradu od 12. do 20. novembra

  Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju će predvoditi šef delegacije Zuzana Murgasova boraviće, kako „Novosti“ saznaju, u Beogradu od 12. do 20. novembra.

  Pripreme za ovu posetu traju dve nedelje, u kojima su beogradska kancelarija Fonda i centrala ove institucije u Vašingtonu, informisane o svim koracima koje predviđa Vlada i NBS, a kako bi se uticalo na stabilizaciju ekonomskih prilika u Srbiji.

  Kako saznaju Novosti, vladajuća koalicija „prelomila“ je da, ipak, izvrši izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, a čime će se obezbediti veća nezavisnost ove institucije. To je bio jedan od ozbiljnijih problema u komunikaciji sa MMF, nakon letošnjih izmena Zakona o NBS.

  Fond, kako je potvrđeno Novostima, neće ulaziti u strukturu troškova koje Srbija planira budžetom za narednu godinu. Ali, izvesno je da će se od Vlade Srbije tražiti da se sve ono što bi trebalo da dovede do rezanja sadašnjeg minusa državne kase napola, odnosno svođenje budžetskog deficita na 3,5 odsto bruto društvenog proizvoda zaista i primeni.

  – Činjenica da Vlada Srbije odustaje od garancija na kredite javnim preduzećima i firmama koje su u njenom vlasništvu dobar je korak u pravcu uspostvljanja ponovnog poverenja između MMF i Srbije – tvrdi izvor „Novosti“ blizak pregovorima.

  Ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić izjavio je u utorak da očekuje da bi o novom aranžmanu sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) Srbija mogla da razgovara u januaru ili februaru naredne godine.

   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE