Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do kraja 2012. zakon o racionalnom korišćenju energije

    Srbija će do kraja godine usvojiti novi zakon o racionalnoj upotrebi energije, izjavio je pomoćnik ministra energetike, razvoja i životne sredine Srbije Dejan Trifunović.

    „Taj zakon, koji je u završnoj fazi izrade, podržaće i pokrenuti mnoge mehanizme uštede energije, a njime će biti definisano ko i koliko energije mora da štedi“, rekao je on agenciji Beta.

    Kako je precizirao, štednja energije će prema tom zakonu biti obavezna u domaćinstvima, industriji, transportu, a biće uvedene takozvane „zelene javne nabavke“.

    Trifunović je potvrdio i da će do kraja godine biti izmenjene podsticajne tarife za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (fid-in tarife), koje će biti predstavljene najranije krajem novembra.

    „Radi se na nizu propisa koji se tiču obnovljivih izvora energije, a najbitniji se odnosi podsticajne tarife“, kazao je on.

    Prema njegovim rečima, posebna radna grupa razmatra tarife, a njihov iznos zavisiće od niza faktora kao što su aktuelna ekonomska situacija, stanje obnovljivih izvora u Srbiji, projekcija razvoja energetike, tehnički aspekti elektro-energetskog i prenosnog sistema.

    „Ne treba očekivati dramatične promene“, istakao je on ali nije želeo da navede da li će iznos tih tarifa biti povećavan ili snižen.

    Trifunović je kazao da nove fid-in tarife ne treba da pokolebaju investitore koji žele da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji, ističući da je država otvorena za razgovor sa svim ulagačima i institucijama.

    On je podsetio i da je Srbija prošle nedelje preuzala medjunarodne obaveze da procenat obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije do 2020. bude 27 odsto.

    Trifunović je prisustvovao početku akcije postavljanja štedljivih sijalica u Domu učenika Srednje PTT škole u Beogradu.

    Učenicima je kazao da Srbija nije energetski ni bogata ni siromašna zemlja, ali je naglasio da je energetika jedna od ključnih oblasti u Srbiji koja učestvuje sa pet odsto u bruto domaćem proizvodu.

    „Sva ulaganja i gradnja novih postrojenja neće značiti ako ne budemo štedeli energiju“, rekao je Trfunović.

    Predavanje o značaja energetske efikasnosti, u sklopu akcije, organizovali su zaposleni u društvu za konsalting i reviziju KPMG Beograd u saradnji sa Centrom za Monitoring i evaluaciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE