Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lista koja je uzdrmala grčku elitu

    Lista bogatih Grka koji imaju deponovan novac u švajcarskim bankama konačno je objavljena u atinskom časopisu „Hot doc“. Ozloglašeni spisak, koji je Kristin Lagard još 2010. godine, kao francuska ministarka finansija, predala grčkim kolegama, duže vreme predstavlja izvor spekulacija.

    Sada kada se konačno znaju imena 2059 bankara, brodovlasnika, političara, novinara, glumaca, izdavača, lekara, bogatih naslednika, ali i nepoznatih ličnosti, očekuje se sledeća faza – objavljivanje visine depozita. Osim imena vlasnika štednih uloga u privatnoj banci HSBC u Švajcarskoj, dodatni detalji nisu saopšteni.

    Među 2059 objavljenih imena mnogo je onih iz porodica brodovlasnika koje generacijama stiču bogatstva, pa je logično da su sigurnost tražili u pouzdanim švajcarskim bankama sa odgovarajućim kamatama.

    Takođe, ne postavlja se pitanje opravdanosti otvaranja računa u inostranstvu za uspešne grčke preduzetnike i trgovce čije poslovanje na međunarodnom tržištu podrazumeva servis i efikasnost švajcarskog bankarskog sektora.

    Gnev kod običnih Grka izaziva činjenica da se na listi deponenata nalaze i poznati izdavači, ugledni lekari, glumci, novinari, bivši sportisti, a posebno političari. Nekoliko je ministara i visokih državnih službenika.

    Sada će početi i dugo najavljivana istraga o tome ko je i na kakav način uspevao da iznese novac iz zemlje. Pretpostavka je da je većina švajcarskih štediša zaboravila da plati porez u zemlji, pa će sledeća etapa verovatno mnoge sprovesti direktno na optuženičku klupu.

    Prve reakcije dovode u pitanje potpunu verodostojnost liste, jer se već oglasilo nekoliko javnih ličnosti koje demantuju da su ikad imali račune u švajcarskoj banci. Grčki zvaničnici, međutim, već odavno ukazuju da su informacije sa liste neupotrebljive, s obzirom na to da su dobijene nezakonito.

    Inače, aktuelna direktorka MMF, bivša francuska ministarka finansija Kristin Lagard, je pre dve godine na strogo zaštićenom disku predala ondašnjem grčkom ministru finansija Jorgosu Papakonstantinosu spisak imena i visinu depozita grčkih državljana u švajcarskim bankama. Disk je na volšeban način „izgubljen“, a sada je osvanuo u časopisu „Hot doc“, ali bez visine uloga.

    Urednik časopisa Hot doc Kostas Vaksevanis uhapšen je po objavljivanju liste pod optužbom za „narušavanje privatnosti“. Kako je prenela agencija Reuters, novinar je uhapšen jer je listu imena objavio bez posebne dozvole, čime je narušio zakon o zaštiti ličnih podataka.

    „Nema podataka da su osobe ili kompanije sa liste narušile zakon“, rekao je za britansku agenciju neimenovani policijski zvaničnik.

    Vlada u Atini zatražila je pre nekoliko dana od vlasti Francuske da joj ponovo pošalje listu sa imenima Grka koji imaju račune u švajcarskim bankama, izjavio je ministar finansija Janis Sturnaras.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE