Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koliko će nam sat sna više značiti?

    Britansko istraživanje sprovedeno nad 3.000 osoba pokazalo je da kvalitet sna naglo skače u poslednjem vikendu oktobra, kada se vreme pomera jedan sat unazad. Mnogi se takođe osećaju srećnije i sa više energije. 

    Međutim, beneficije dužeg spavanja u nedelju ujturo su kratkoročne, a kvalitet sna ubrzo pada zbog čega mnogi nakon toga spavaju gore nego ranije.

    Na pitanje kako bi ocenili svoj san od 1 do 10, ispitanici su u proseku odgovorili 5,4 pre promene vremena. Odmah nakon vraćanja časovnika unazad, ocena je skočila na 5,8 a onda strmoglavo pala na 4,5. I kako je kvalitet sna opadao, tako su rasli neraspoloženje i umor.

    „Iako vraćanje sata unazad možda pojača kvalitet spavanja kod onih koji pate od nesanice, rezultati istraživanja pokazuju da su efekti kratkoročni“, kaže prof. Kolin Espi, osnivač Centra za spavanje pri Univerzitetu u Glazgovu. „Čim se naša tela priviknu na ovaj novi raspored spavanja, kvalitet sna značajno opada. Zapravo, kako zima odmiče, naše spavanje će se najverovatnije pogoršavati“.

    Razlog za to je što noći postaju duže pa smo skloniji da ležemo ranije a ustajemo kasnije i samim tim se više „obrćemo“ po krevetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE